NETTARKIV

Fester grepet

Anders J. Steensen
18. mars 2002 - 08:50

Tønsberg:- Dette vil gi en god utnyttelse av vår maskinpark, sier administrerende direktør Odd Hammernes. Han kaller det et strategisk riktig valg for Scanrope AS. Den planlagte investeringen skal brukes til nye maskiner som skal lage flere enheter med undervanns kontrollkabel for oljevirksomheten. - Et marked i vekst, understreker Hammernes.

Den nye enheten får navnet Scanrope Subsea Cables AS og skal fortsatt holde til i Drammen.

Tett ABB-kontakt

Scanrope har tidligere produsert sjøkabler for offshorebruk for ABB. 11 personer fra den tidligere bedriften ABB Norsk Subsea Cable i Drammen blir med over i det nye selskapet. Resten av de ansatte i ABB-enheten har enten fått annet arbeid eller har gått med på frivillige pensjonsordninger.

Scanrope har 2/3 av aksjene i det nye selskapet, mens de ansatte eier 1/3. - Jeg anser det for meget viktig at de ansatte blir med på eiersiden. Erfaringene viser at det gjør noe med folks forhold til bedriften, understeker Hammernes.

Administrerende direktør Jørn Kjelsberg i Scanrope Subsea Cables sier den nære tilknytningen til ABB skal opprettholdes gjennom eksklusive avtaler når det gjelder bruk av kontrollkabler og undervannskabel. - Fordelen nå er at Scanrope er villig til å investere rundt 50 millioner kroner i nytt maskineri for å kunne produsere undervannskabel i større enheter. Det gir oss muligheter for å nå nye markeder.

Tradisjonsrik reperbane

Scanrope, som ligger like over kanalbrua i Tønsberg, er byen eldste industribedrift og feiret 205-års jubileum i fjor. Opprinnelig het bedriften Tønsberg Reperbane. Etter at både seilskutetiden og hvalfangsten er en saga blott, har bedriften skiftet navn og er i dag verdensledene for leveranser til offshoreindustrien hvor det først og fremst er forankringsliner og løftestropper i ståltau som er de ledende produktene. I tillegg leveres også tau i polyester og andre syntetfibre til skipsfarten samt mye ståltau til firskeriene. Kundene befinner seg over hele kloden. Scanrope har spesielt hatt stor suksess i Mexicogolfen.

- Folk oppfatter oss kanskje som en kjedelig bedrift, men våre ståltau til offshoreindustrien er langt fra standardvare og må spesialkonstrueres fra gang til gang. Til dette trenger vi dyktige ingeniører, noe som desverre ikke er lett å få tak i, forteller teknisk direktør Nils Martin Teien. Han etterlyser gode folk som kan foreta beregninger i konstruksjon av tauene og tilhørende komponenter som endefester og tromler.

Med etableringen av Scanrope Subsea Cables tilføres også Scanropes egne ingeniører ekstra oppgaver. Produksjonen av undervannskabler og kontrollkabler skal foregå ved noen av de samme maskinene som brukes til produksjonen av ståltau.

Fleksible forbindelser

Undervannskablene fra Scanrope skiller seg ut fra andre ved at de har en fleksibel oppbygging og egner seg godt for miljøer med mye bevegelse, såkalte dynamiske kabler. Innerst finnes vanligvis en kjerne av elektriske kabler og optisk fiber for overføring av elektrisk kraft og signaler. Utenpå dette kables et eller flere lag med stålrør eller hydraulikkslanger for hydraulikkolje og kjemikalier . Over dette ekstruderes et plastrør (kappe) som igjen dekkes med en armeringspakke bestående av ett eller flere lag ståltråd.

Armeringspakken brukes både for å beskytte ledningen mot støt, samt at den brukes for innfesting av kabelen. - Vi anser at dette i mange tilfeller er nødvendig for å beskytte stålrør og elektriske forbindelser som finnes i kabelen. Armeringspakka opptar dynamiske og statiske belastninger som kabelen utsettes for, sier produktsjef Odd Andersen. Utenpå armeringen ekstruderes nok en ny kappe slik at armeringen ikke er direkte eksponert mot sjøvann.

Avansert

Den hittil mest avanserte kontrollkabelen produsert ved Scanrope Subsea Cables er til Troll Pilot. Denne består av kraftforsyning for injeksjonspumper i senter. Det var ved termineringspunktene av denne at det oppstod problemer under oppkjøringen av undervannsanlegget fordi endekontakten ikke fungerte tilfredsstillende. (TU 40/01 side 36-38.)

Utenpå kraftforsyningen er det superduplex stål hydraulikkrør, lavspent kabler og fiberoptikk i to separate lag som igjen er beskyttet med lag av armering av stål og polyethylene. Innimellom disse rørene ligger det bly for å holde en høy vekt på kabelen. Dette gjøres for at den dynamiske kabelen skal oppnå samme svingemønster som naboelementene samt for å holde den statiske delen stabil på sjøbunnen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.