Ferskere får du ikke tomatene – nå flytter fabrikken fra jorde til jorde, og tomatene går rett fra busken til boksene

Italienske Mutti revolusjonerer produksjonen av bokstomater og puré. Svinnet reduseres kraftig, det samme gjør transport og utslipp.

Ferskere får du ikke tomatene – nå flytter fabrikken fra jorde til jorde, og tomatene går rett fra busken til boksene
Tettere blir det ikke, til venstre ligger tomatjordet, til høyre i bildet er den flyttbare minifabrikken som skal lage tomatpuré for feinschmeckere. Foto: Max Cavallari/ ANSA

Fra Parma, som nok er mest kjent for skinken sin, har Mutti, en av Italias største produsenter av boksetomater, snudd produksjonen av prosesserte tomater fullstendig på hodet. Tomatbøndene laster bærene – ja, tomater er bær – i en henger bak en traktor. Tradisjonelt blir så tomatene flyttet over til en lastebil og kjørt til fabrikken. Denne transporten har en rekke ulemper. Kvaliteten på tomatene forringes, svinnet er til dels stort, og det fører med seg utslipp. Opp mot 20 prosent av tomatene som kommer til fabrikken, ender ikke i bokser, men går til produksjon av biogass.