Fersk rapport: Fortsatt dyr strøm i Europa

Det internasjonale energibyrået (IEA) gleder seg over økt produksjon av fornybar energi og kjernekraft, men påpeker at Europas industri fremdeles opplever høye strømpriser.

 IEA med Fatih Birol i spissen slår fast at Norden er det eneste området i Europa som har strømpriser på nivå med USA og Kina.
IEA med Fatih Birol i spissen slår fast at Norden er det eneste området i Europa som har strømpriser på nivå med USA og Kina. Foto: Ole Berg-Rusten
Gunhild HaugnesGunhild HaugnesJournalist
24. jan. 2024 - 07:44

IEA forventer økende produksjon av ren strøm fra sol- og vindkraft. Det forventes også rekordproduksjon av kjernekraft neste år. Samtidig skal andelen fossil strømproduksjon minke.

Det kommer frem i rapporten Electricity 2024, skriver E24 onsdag morgen. IEA rådgir OECD-landene i energispørsmål.

Selv om strømprisene i Europa falt med 50 prosent i for fra rekordåret 2022 er de fortsatt mer enn dobbelt s høye som før korona-utbruddet.

Billigere strøm i Norden enn i Europa

Ifølge IEA var strømprisene for energiintensiv industri i EU i 2023 nesten dobbelt så høye som prisene i USA og Kina, skriver E24.

IEA påpeker at det fortsatt er billigere strøm i Norden enn i Europa.

«Det vannkraft-dominerte Norden er det eneste gjenværende markedet i Europa med gjennomsnittlige strømpriser som kan sammenlignes med prisene i USA og Australia», påpeker IEA.

Erik S. Marstein, forskningssjef ved IFE, etterlyser debatt om norsk sol-bransjes rolle i en verden med bratt økende solenergi-investeringer.
Les også

Nye rekorder: Mener IEA undervurderer solkraft

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.