BYGG

Fengslende utfordring for ingeniører

Joachim Seehusen
14. apr. 2008 - 07:00

Fengselsmuren er designet med en løkformet kuppel på toppen.

Den skal hindre bruk av entrehaker og spektakulære rømninger.

Det har gitt entreprenøren store utfordringer.

Krum + krum=dobbelkrum

Så lenge muren går rett frem er alt greit, men når kurvene setter inn må ingeniørene håndtere dobbeltkrumme flater.

- Vi hadde noen diskusjoner om tradisjonelle treforskalinger, men det måtte vi gå bort fra fordi det ikke går an å gjøre noe med radiene, forteller Lars Christiansen hos Mesta.

Forskaling

Til slutt falt valget på en stålforskaling. – Den kan valses slik at radien blir mindre og mindre, men den kan ikke endres den andre vegen, sier Chirstiansen.

Det betyr at først må Mesta bygge de slakeste kurvene, og så krappere og krappere. Muren blir da bygget stykkevis, litt her og litt der i stedet for med kontinuerlig fremdrift. For hver endring av radien må forskalingen inn til verkstedet for å bli tilpasset.

Mesta har bestilt to sett av disse forskalingene til den løkformete kuppelen, og håper det skal være nok, for billige er slike ikke. – Om lag 100 000 kroner for toppforskalingen og 250 000 for hver av de større forskalingene til selve muren, forteller Christiansen.Redusert

Når operaen er ferdigstilt, blir Halden fengsel det største pågående prosjektet til Statsbygg, med vel 200 personer i aktivitet på det meste. Midt i detaljprosjekteringen ble hele prosjektet stanset av den forrige regjeringen, før det ble tatt ut av skuffen igjen i 2006 i noe redusert form.

En høyrisikoavdeling er fjernet, i åpen avdeling er det kun ett bygg igjen av tre planlagte og innenfor murene er boligblokkene redusert fra tre tlil to. – Det er uheldig for alle parter, men vi må alltid ta forbehold om at prosjekter kan bli stoppet på grunn av bevilgninger, sier Arnold Pedersen, prosjektsjef for byggingen av fengselet.

Lett match

Ut over muren er det få ingeniørmesige utfordringer med fengselet.

– Vi har vært opptatt av at det skal være robust, men det er ganske enkle konstruksjoner. Fremdriftsmessig har vi hatt en del utfordringer, men totalt sett ligger vi veldig bra an., sier Pedersen.

Han sier størrelsen har bydd på utfordringer.

– Det er fire hovedentrepriser fordelt på forskjellige avsnitt, mens de tekniske entreprisene dekker alle avsnitt. Det har vært komplisert å lage en plan som ivaretar alt dette og krysningspunktene mellom dem, i tillegg må vi unngå topper innen de tekniske fagene.Plasstøpt

Det er mye plasstøpt betong og lite bruk av stål og prefabrikkerte elementer i Halden fengsel.

– Veggene må tåle stor mekanisk påkjenning i et fengsel, det går ikke med lette konstruksjoner som gipsplater og Leca, forklarer Jørn Lindgren i AF Høyer som har vært med på prosjekteringen.

– Enkelte betongelementer kunne vi nok brukt, vi regnet på det og fant at plasstøpt ble rimeligere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.