BYGG

Fengselsstraff for byggeslurv

Joachim Seehusen
27. feb. 2009 - 07:04

Kampen mot slurv og byggefeil skjerpes ytterligere. Nå kommer innstillingen fra kommunalkomiteen om ny plan- og bygningslov.

Skal bli reelle

I tillegg til at det skal innføres en ny og uavhengig tredjepartskontroll, skal også tilsynet til kommunene bli skjerpet betraktelig, og strammerammene for lovbrudd økes dramatisk.

I tillegg til at det skal innføres en ny og uavhengig tredjepartskontroll, skal også tilsynet til kommunene bli skjerpet betraktelig, og strammerammene for lovbrudd økes dramatisk. Mesta bygde ringmuren rundt Halden fengsel

– Tilsynene skal bli reelle, sier Gustav Pillgram Larsen, assisterende direktør i Statens Bygningstekniske Etat.

Pillgram Larsen og hans folk i BE venter nå spent på retningslinjene fra Stortinget før de kan lage de endelige reglene og forskriftene.

Tore Hagebakken, Arbeiderpartiets fraksjonsleder i Kommunalkomiteen i Stortinget er lite villig til å uttale seg om innstillingen før den er ferdig.

– Det blir nok ikke så langt unna proposisjonen, sier Hagebakken.To års fengsel

Og den er soleklar: Strafferammen foreslås økt fra dagens nivå med bøter til bøter eller fengsel i inntil ett år.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Ved særlig skjerpede omstendigheter kan etter forslaget fengsel inntil to år anvendes.

Kommunene får både en rapp over fingrene og klar beskjed om å skjerpe kontrollen. Det heter blant annet at "Etter departementets vurdering er det meget stort behov for å få til en styrking av tilsynet. Behovet for forbedring av kvalitet og reduksjon av byggskadene tilsier at det må settes inn sterkere virkemidler enn hittil, som når videre enn til den seriøse del av bygge- og anleggsnæringen."Tilsyn mangedobles

Departementet får regelmessig tilbakemeldinger om at kommunenes tilsyn i byggesaker ikke er så utbredt som ønskelig.

Statens bygningstekniske etats årlige undersøkelser blant foretak og kommuner bekrefter dette.

Departementets måltall på 10 prosent av byggesakene har bare vært et utgangspunkt, og er ikke videre ambisiøst, heter det i proposisjonen.

I bygningslovsutvalgets faktaundersøkelse fremgår det at det kun føres tilsyn i tre til fire prosent av sakene.

Så mange som 59 prosent av landets kommuner fører ikke tilsyn med prosjekteringen, og 44 prosent fører ikke tilsyn med utførelsen. Store feil blir avdekket ved hvert tredje tilsyn.Resultatløst tilsyn

I proposisjonen tar departementet opp at noen kommuner er negative til en skjerpet plikt til å følge opp ulovligheter og at det ofte oppleves som vanskelig både å gjennomføre tilsyn og å avdekke ulovligheter.

Agrokvartalet i Asker kommune som Teknisk Ukeblad har skrevet om tidligere, kan være et slikt eksempel.

Der er det påpekt godt over 300 påståtte avvik, mange av dem svært alvorlige og entreprenøren mangler dokumentasjon på hva som er gjort. Det har vært til sammen tre tilsyn, hittil har ingen av dem ført til noe som helst. I den siste tilsynsrapporten som er datert 16. februar, er det funnet ett avvik:

"Foretakets system for utførelse har ikke vært tilstrekkelig", heter det i rapporten. Det ble ikke engang gjennomført befaring på bygget på det siste tilsynet – til tross for at Det Norske Veritas har advart mot at hele bygget kan rase som et korthus.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.