BYGG

Fem tiltalt for grov utroskap

Hvitvaskingstiltalene beløper seg til sammen til ca 10 millioner kroner.
Hvitvaskingstiltalene beløper seg til sammen til ca 10 millioner kroner. Bilde: Norges bank
Joachim Seehusen
27. juni 2007 - 07:02

Hovedtiltalte er danske Glen Bent Lykke Jensen som daglig leder av entreprenørbedriften Legionærbygg.

Han er tiltalt for grov utroskap på til sammen ca 12 millioner kroner, merverdiavgiftsbedragerier på ca 2,7 millioner kroner og regnskapsovertredelser siden 2001.

Vasker

De øvrige fire er tiltalt for hvitvasking av utbyttet fra disse straffbare handlingene, samt for merverdiavgiftsbedragerier og regnskapsovertredelser i sine egne virksomheter.

Hvitvaskingstiltalene for disse personene beløper seg til sammen til ca 10 millioner kroner. Av disse er én dansk, en er svensk og tre norske.

Thon-selskaper

– Dette er en klassisk sak med svart arbeid, forteller førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim. Legionærbygg har hovedsakelig brukt oppdrag for Thon-selskaper til sine skatteundragelser.

– Det er ingenting som tyder på at noen Thon-selskaper har vært medvirkende til dette, eller kjent med det. Fakturaene ser helt greie ut, understreker Nordeng.

Unndratt

Svindelen skal være begått ved at de fire øvrige tiltalte skal ha kvittert for mottatt betaling som underentreprenører. De skal imidlertid hverken ha mottatt penger eller gjort arbeid. Dermed er pengene unndratt skatt og avgifter.

Nordeng håper å få saken opp for Oslo tingrett allerede i år, men tror ikke det blir før i 2008.

Lås og slå

– Det er for tidlig å si noe om straffeutmålingen, men det er ingen tvil om at vi snakker om flere års fengsel.

Norden sier det er flere årsaker til at dette er en alvorlig sak.

– Hvis tiltalen stemmer betyr det at firmaet kan legge inn anbud med tap, og likevel tjene penger. Da kan ikke lovlydige selskaper konkurrere. Det andre forholdet er avgiftstapet og det tredje er at svarte penger ikke uten videre kan føres inn i en hvit økonomi. Dermed går slike midler ofte inn i annen kriminell virksomhet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.