BYGG

Fem personer skadet da 40 meter høy kran veltet. Kranfører frifunnet

Ulykken skjedde på Fantoft i Bergen i 2016.

Kranføreren skal ha fått oppgitt feil vekt på et forskalingselement da kranen veltet.
Kranføreren skal ha fått oppgitt feil vekt på et forskalingselement da kranen veltet. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
31. mai 2019 - 10:57

En 55 år gammel kranfører er i Gulating lagmannsrett frifunnet etter at en 40 meter høy kran veltet på en byggeplass på Fantoft i Bergen i 2016.

Fem personer ble skadd da kranen deiset i bakken 22. februar 2016. Ifølge dommen fra lagmannsretten var det en ren tilfeldighet at ikke menneskeliv gikk tapt i ulykken, skriver Bergens Tidende.

55-åringen var tiltalt for å ha unnlatt å kontrollere kranens løfteegenskaper før et løft av et forskalingselement på om lag 2 tonn. Den erfarne kranføreren skal ha fått opplyst at lasten veide mellom 1,7 og 1,9 tonn, mens den reelle vekten skal ha vært rundt 2,4 tonn.

Det tunge løftet skal ha gitt synbare utslag på kranen, men operatøren unnlot likevel å stanse løftet.

Bjørn Hønsi Følling, sjef for maritim lading i Plug, mener nye krav til havbruksbåter må komme før mars hvis laderne skal bygges ut.
Les også

Dårlig tid til å innfri nullutslippskrav: – Tar ett år å få på plass lader

Kranføreren ble også frifunnet da tingretten behandlet saken i fjor høst. I den ferske avgjørelsen fra lagmannsretten understrekes det at kranførerens handlinger var «kritikkverdige, men ikke straffbare».

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.