INDUSTRI

– Fem millioner er for lite

Stein Lier-Hansen, adm. dir. Norsk Industri, på vei til krisepakkemøte.
Stein Lier-Hansen, adm. dir. Norsk Industri, på vei til krisepakkemøte. Bilde: Leif Hamnes

– Våre medlemsbedrifter står klare til å investere for 30 milliarder kroner. Da er det meningsløst at regjeringen ikke øker avskrivningssatsene for industriinvesteringer, sier administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen til Teknisk Ukeblad.

På vei inn til møte med næringsminister Sylvia Brustad etter at trekløveret Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Liv-Signe Navarsete hadde lagt frem regjeringens svar på den finanskrisen, var det en mellomfornøyd industritopp som kommenterte innholdet i pakken.

Ikke store nok skattegrep

Han viste til at det var en del i pakken som var direkte svar på ting Norsk Industri har krevd, men at regjeringen ikke har tatt godt nok i.

– Vi har fått gjennomslag for ordningen med en konjunkturavhengig skattelette, men fem millioner kroner er for lite, sier Lier-Hansen som viser til at det i for liten grad vil innfri industribedriftenes behov for kapital i en svært vanskelig periode.

Helt galt er regjeringens framlegg likevel ikke, ifølge NHO-toppen, som peker på at regjeringen i forhold til omstilling, innovasjon og forskning og utvikling foretar gode, målrettete grep.

Mer til innovasjon

Blant annet økes bevilgningen i brukerstyrt forskning i tråd med Norsk Industris anbefaling, gjennom Forskningsrådets såkalte brukerstyrte innovasjonsarena. Skattefunn styrkes noe, og bevilgningene til energiforskning gjør et hopp, men kun på klimaområdet.

Bevilgningene til innovasjonslån i Innovasjon Norge øker med 600 mill. kroner, mens økningen til Enova er på rundt 1,2 milliarder kroner. Regjeringen endrer permitteringsreglene, men ifølge Norsk Industri ikke nok til at alle bedrifters behov for fleksibilitet imøtekommes.

– Bør bidra positivt

På den andre siden av industrien, hos arbeidstakerne i LO-organiserte Fellesforbundet, understreker leder Arve Bakke at Norge er i en vanskelig situasjon og at utsiktene framover må følges nøye. Han utelukker ikke at det kan bli behov for flere tiltak.

– Om tiltakene er tilstrekkelige for alle bedrifter som sliter er for tidlig å si, men jeg mener tiltakene bør bidra positivt til å hjelpe mange industribedrifter som nå møter vanskeligheter, sier Bakke.

Bakkes LO-kollega Leif Sande i Industri Energi savner en bedre industrisatsing i tiltakspakken og sier i en kommentar at regjeringen kunne gått lenger i å bistå industrien.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.