MOBIL

Fem kjappe til Netcom

Kan du kutte ut ADSL når 4G kommer? Vi har snakket med Netcom om LTE.

Marius ValleMarius ValleJournalist
11. nov. 2009 - 06:00

LTE er navnet på teknologien som ligger til grunn i det nye 4G-nettet Netcom holder på å bygge ut i Oslo. Dette nettet skal gi deg internetthastigheter som overgår det som i dag er vanlige bredbåndslinjer. Netcom blir etter alt å dømme en av de første operatørene i verden som kommer med et kommersielt tilgjengelig LTE-nett.

4G-nettet kan i teorien gi deg nedlastingshastigheter på inntil 100 Mbps, men i praksis vil hastigheten være lavere. Uansett vil du kunne laste ned musikk på et blunk og bruke mobilt bredbånd slik du bruker bredbåndslinjen din.

Vi har stilt Netcoms kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus fem kjappe spørsmål om 4G-nettet.

1. Hvordan ligger dere an med kommersiell lansering av LTE?

Utrullingen går etter planen, flere basestasjoner kryderer allerede Oslos tak. Vi kommer til å lansere tidlig i 2010.

2. Hvilke oppgraderinger gjør dere i nettet deres for å sikre å kunne levere høye hastigheter?

Vi ruller ut fiber til basestasjonene i hele nettet. Dette kapasitetsløftet får også positive ringvirkninger for 3G, der vi ruster opp hastighetene både up og down før jul.

3. Hvilke nye tjenester vil LTE åpne for?

Online gaming, VoD (Video on Demand, red. anm.), mobile kontor der tunge vedlegg og store systemer ikke lenger blir en utfordring og "vanlig" nettadferd som nyheter, iTunes, Youtube og mail med hastigheter du ikke har sett maken til over et mobilnett.

4. Når kommer LTE til andre store byer enn Oslo?

Oslo 2010 er det som er spikret per i dag. Men selvsagt stopper vi ikke der. Naturlig vei videre vil være de største byene, så de mest befolkede områdene/hytteområdene før man ser mot resten av landet. Altså en utrulling a'la Turbo 3G. Men dette er altså ikke bestemt enda - Oslo 2010 er det som gjelder i første omgang.

5. Kan LTE erstatte vanlig bredbånd?

Ja - du kan forvente mellom 10 og 20 mbps hele dagen, så om du ønsker å gå totalt mobilt vil du få de samme hastighetene med 4G som du får hos de fremste på DSL i dag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.