ENERGI

Fem ganger så høy inntjening som normalt fra statens olje- og gass-eierskap

Rekordhøye energipriser i fjor ga staten fem ganger så store inntekter fra det direkte engasjementet olje- og gassektoren som normalt.

- Energi- og klimautfordringene krever at vi jobber sammen i tillit og åpenhet, sier administrerende direktør i Petoro, Kristin Kragseth.
- Energi- og klimautfordringene krever at vi jobber sammen i tillit og åpenhet, sier administrerende direktør i Petoro, Kristin Kragseth. Foto: Petoro

Netto kontantstrøm til staten var på 528 milliarder kroner ved utgangen av året. Det er 342 milliarder høyere enn året før og fem ganger over det Petoro regner som et normalår.

Økningen skyldes i hovedsak vesentlig høyere inntekter som følge av økte olje- og gasspriser og økt gassalg. Gassprisen var i fjor 2,5 ganger så høy som gjennomsnittsprisen i 2021 – 11,95 kroner per standard kubikkmeter.

Høyere oljepris

Gjennomsnittlig realisert oljepris var på 104 dollar per fat, mot 70 dollar i 2021. Noe av prisøkningen skyldes svekket kronekurs.

Energiprisene er rekordhøye som et resultat av Ukraina-krigen, en krig som vil prege det geopolitiske bildet i lang tid. Norge dekker nå 30 prosent av Europas gassbehov. Gassleveransene fra norsk sokkel økte med åtte prosent i fjor, skriver Petoro i en melding om resultatene i fjor.

Les også

– Aldri har det vært viktigere med sikre og stabile gassleveranser til Europa og Norge er en garantist for dette som forutsigbar og langsiktig leverandør, sier administrerende direktør Kristin Kragseth i Petoro.

Økning i produksjon

Petoro er selskapet som håndterer de forretningsmessige forholdene knyttet til statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten på norsk kontinentalsokkel (SDØE).

Total produksjon var drøyt 1 million fat oljeekvivalenter per dag, 17.000 flere enn i 2021. Gassproduksjonen var på 109 millioner standard kubikkmeter per dag, en økning på 7 prosent fra forrige år.

Les også

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.