FORSVAR

Feltradioer på løpende bånd

Finn Halvorsen
22. okt. 2003 - 12:23

Utviklingen av Forsvarets nye Multi Role Radio (MRR) har vært et meget langt lerret å bleke, og det har kostet dyrt. Nå er imidlertid både KDC og Forsvaret inne høstefasen.

KDC har store langsiktige leveranseavtaler med Forsvaret i tillegg til betydelige eksportordre. I løpet av 2005 skal de ha levert i alt 7000 radiosett av den bærbare typen til en samlet verdi på ca. 2,2 milliarder kroner. 5240 av settene skal være levert allerede i løpet av inneværende år. Resten leveres neste år. Denne siste serien er også utstyr med bedre batterier som vil forlenge driftstiden.

De første enhetene av den håndholdte versjonen, som går under betegnelsen LFR (lett felt radio), ble levert i sommer. Alt i alt skal 5000 slike sett leveres i Norge frem til 2007 til en samlet verdi på ca. en kvart milliard kroner.

I tillegg kommer en stor ordre på 4500 bærbare radioer og 5000 håndholdte til Ungarn til en samlet kontraktssum på 700 millioner kroner. Forsvaret har vært med på å finansiere utviklingen og har således eierinteresser i prosjektet. Gjennom avtalefestede royalties tjener dermed Forsvaret også penger på at andre land nå kjøper MRR-produktene.

Produksjon i Norge

KDC benytter Vestfold Engineering og Kitron som samarbeidspartnere for å produsere militærradioene.

- Det har aldri vært noe tema å produsere i utlandet. Mesteparten av kostnadene ligger i komponenter. Det er derfor ingen grunn til at norske produsenter ikke skal være konkurransedyktige, spesielt siden våre produkter ikke går i de helt store serieantall. Som utviklingsbedrift har det dessuten sine klare fordeler å være geografisk nært knyttet til produksjonen, sier produktsjef Eivind Lyngar hos KDC.

For ordren til Ungarn og andre eksportmarkeder kan det likevel bli snakk om en begrenset produksjon ute. Dette vurderes hele tiden fra ordre til ordre og marked til marked.

Ordrene sikrer både produksjon og videreutvikling av nye produkter hos KDC. De har utvidet virksomheten betydelig med et hundretall ansatte de siste to til tre årene.

- Vi har dessuten mange andre norske underleverandører i forbindelse med MRR-prosjektet. Vi kjøper blant annet strømforsyninger fra Eltek og antenner fra Comrod, sier Lyngar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.