KRAFT

Felles opprop om investering i fornybar energi

Miljøvernere og finansselskaper ber sammen om at Oljefondet skal kunne investere direkte i fornybar energi.

Et solcelleanlegg i Gansu-provinsen i Kina. Å investere i fornybar energi er særdeles fornuftig, mener WWF Norge.
Et solcelleanlegg i Gansu-provinsen i Kina. Å investere i fornybar energi er særdeles fornuftig, mener WWF Norge. Bilde: Reuters/NTB scanpix
3. okt. 2013 - 08:44

WWF Norge, Storebrand, Greenpeace, Naturvernforbundet og Kommunal Landspensjonskasse (KLP) og mange flere organisasjoner og selskaper ber i oppropet om direkteinvesteringer i blant annet solenergi, noe Statens pensjonsfond utland ikke får lov til å gjøre i dag.

De viser blant annet til at flere andre store europeiske pensjonsfond allerede legger penger inn i direkte i fornybar energi. Underskriverne mener Oljefondet er spesielt godt posisjonert for å gjøre det samme.

De håper den kommende Solberg-regjeringen følger opp perspektivene og de faglige rådene som Norges Banks investeringsselskap, NBIM, presenterte både i 2006 og 2010, men som Stoltenberg-regjeringene valgte å se bort fra.

Fornuft og økonomi

– Å investere i fornybar energi er særdeles fornuftig både fra et klimaperspektiv og et miljøperspektiv, og det viser seg også å være økonomisk fornuftig, sier generalsekretær Nina Jensen i WWF Norge til NRK.

Hun mener at dette både vil bli god etikk og svært lønnsom butikk.

– Dette er verdens største virkemiddel, mener hun.

Konsernsjef Sverre Thornes i KLP legger i oppropet ikke skjul på at han mener investering i fornybar energi vil være lønnsomt.

– Vi tror dette vil gi et nytt og lønnsomt bidrag i fondets forvaltning, samtidig som slike investeringer vil være viktige bidragsytere til vekst og fremgang i de landene der det blir investert. Det er grunnen til at vi støtter en slik utvidelse av fondets rammebetingelser, sier Thornes.

Les også: Antall norske solenergiselskaper har doblet seg siden 2005

– Undervurdert tankegang

Christine T. Meisingset, som er leder for bærekraftige investeringer i Storebrand, mener tankegangen om bærekraft er undervurdert i finansnæringen.

Hun mener det er viktig at oljefondet leder an og er en pådriver for investeringer i fornybar energi og infrastruktur, skriver Aftenbladet.

– For å levere tjenester til kundene som gir langsiktig og god avkastning, er det helt nødvendig at vi bygger bærekraft inn i måten vi jobber på. Mange i finansbransjen tror vi har god tid til å omstille oss, men det skjer store endringer allerede nå, som påvirker verdiskapingen. Derfor er det nødvendig å være i førersetet, spesielt for Statens pensjonsfond, sier Meisingset.

Det er altså opp til politikerne å vurdere om det skal skje en endring i oljefondets investeringsrammer. I dag brukes i underkant av 30 milliarder kroner på det som kan kalles miljøvennlige investeringer i oljefondet.

– All tvil borte

De øvrige selskapene og gruppene som har underskrevet på oppropet, er Umoe AS, energiselskapet Scatec, Oslo katolske bispedømme, Norsk Klimastiftelse, Utviklingsfondet, Framtiden i våre hender, Zero og Natur og Ungdom.

– Etter FN-rapporten er all tvil borte, nå må vi i næringslivet gripe den store muligheten vi har fått, sier milliardærinvestor Jens Ulltveit-Moe i Umoe.

Les også: Slik vil politikerne løse fornybarkrisa

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.