NYHETER_BYGG

Felles design-DNA med Afrika

RUNDE FORMER: I skandinavisk og afrikansk design finner man flytende og feminine former, hevder det fransk trendbyrået Edelkoort.
RUNDE FORMER: I skandinavisk og afrikansk design finner man flytende og feminine former, hevder det fransk trendbyrået Edelkoort.
Ragna Kronstad
28. sep. 2005 - 14:39

Natur og kulturlandskap former afrikanere og oss og dermed vårt formspråk.

– Både i Skandinavia og i Afrika er det landskapet som kontroller mennesker og ikke omvendt, sier Phillip Fimmano ved det franske trendbyrået Edelkoort i Paris.

Han ser klare likheter mellom designutrykket fra den nordlige og sørlige halvkule og sier designet har felles DNA.

Uvitenskapelig

Metoden det franske trenbyrået Edelkoort har brukt for å ”bevise” sin teori om at afrikansk og skandinavisk design har felles DNA, er nokså tilfeldig.

To delegasjoner dro hver sin vei, en til Afrika og en til Norden for å handle ulike objekter. Da de kom hjem samlet de alt de hadde kjøpt og så klare likheter mellom blant annet tekstiler, stoler, vaser, pyntegjenstander og skjeer.

– Dette er ikke noe vitenskapelig metode, mer en assosiativ metode, sier rektor ved kunsthøgskolen i Oslo, Petter Butenschön. Han er medarrangør av den internasjonale designkonferansen Era 05, hvor Fimmano fremla sine DNA- hypoteser i forrige uke.

– God design er en forutsetning for å leve i naturen. Vi må forholde oss til klima. Det utrykkes gjennom klær og interiør. Begge kulturer har et enkelt og tøft uttrykk, uten unødvendige ornamenter, mener Butenschön.

Arkaisk modernitet

– Etter 11. september 2001 har USA isolert seg. Europa orienterer seg nå mot Afrika, hevder Fimmano.

Trendbyrået han representerer, tror at vi i de neste tiårene vil vi se en dreining mot det de kaller arkaisk modernitet. Skandinavisk og afrikansk design bestiller denne kvaliteten, mener Fimmano og forklarer hvorfor:

Enkel natur

– Formene er forenklet og det legges stor vekt på materialer fra naturen. Begge kulturkretser har en forkjærlighet for flytende og feminine former. Detaljene er raffinerte og mønstrene er primitive.

Sammen med det svenske kulturinstituttet i Paris har Edelkoort satt sammen en utstilling med objekter fra Skandinavia og Afrika. Etter å ha blitt vist i Paris, skal utstilling ”North meets Sout” til Nordiska Museet i Stockholm.

Les mer om: