Etter bare to uker i ordinær drift deiset toppen på en av de seksten vindturbinene på Havøygavlen i bakken om ettermiddagen 29. oktober.
Ifølge leverandøren Nordex skyldes uhellet at operatøren overstyrte vindturbinen manuelt, mens det blåste 15 m/s.
Operatøren hadde fått en feilmelding om at batteriene som skal sørge for å drive kontrollsystemet og kontrollere farten hvis den ordinære strømforsyningen faller ut, ikke var tilstrekkelig ladet opp.
Under den manuelle operasjonen, som altså skjedde uten batterisikkerhet, falt strømforsyningen ut. Vindturbinen begynte øyeblikkelig å aksellerere, og kom snart opp i en hastighet på 44 o/min, eller en vingespisshastighet på 663 km/h. Den maksimale tillatte hastigheten er 19 o/min / 289 km/h.
- Vi har sett den foreløpige forklaringen fra Nordex, men avventer konklusjonene i en granskningsrapport denne uken, sier prosjektleder Øystein Jacobsen hos Hydro Energy.
De eier vindparken sammen med det nederlandske selskapet Noun og Norsk Miljøkraft AS.
Full pris for hele den 2,5 MW kraftige installasjonen, inkludert kabler og fundament, er på rundt 15 millioner kroner.
- Det blir en forsikringssak hvem som skal betale, men ansvaret ligger hos Nordex som leverandør og operatør, understreker Jacobsen. Det er for tidlig å si om uhellet får konsekvenser for de andre vindkraftprosjektene som Hydro har under vurdering.
Flere havarier
Det er flere enn Havøygavlen og Nordex som har opplevd uhell med store vindturbiner i det siste.
For få uker siden måtte alle de 80 vindturbinene på offshoreparken Horns Rev utenfor kysten av Danmark stoppes etter et alvorlig havari. Ifølge den danske avisen Børsen har uhell, feil og barnesykdommer kostet leverandøren Vestas omkring 100 millioner danske kroner.
- Slike uhell er en uønsket, men dessverre tilsynelatende uunngåelig følge av at produsentene må videreutvikle teknologien for å følge kravet fra kundene, sier teknisk ekspert Morten Nielsen hos den danske Vindmølleforeningen.