KRAFT

Feil på alle Statnetts sjøkabler

"VANLIG": Statnett sier at de har opplevd feil på samtlige av deres største sjøkabelforbindelser. Og reparasjonstiden på disse er lang, uansett hva feilen skyldes.
"VANLIG": Statnett sier at de har opplevd feil på samtlige av deres største sjøkabelforbindelser. Og reparasjonstiden på disse er lang, uansett hva feilen skyldes. Bilde: Statnett
8. aug. 2010 - 21:00

Statnett sier at alle deres store sjøkabelforbindelser har vært ute av drift på grunn av feil. Feilene brukes nå som argument mot sjøkabler i Hardanger.

Lang reparasjonstid

Statnett har driftsansvar for tre sjøkabler under Oslofjorden. Våren 2008 ble to av dem koblet ut på grunn av feil, og det gikk 18 måneder før driften var i full gang igjen, skriver Bergens Tidende søndag.

Et helt vanlig problem, mener Statnett. I en pressemelding søndag skriver selskapet at de har opplevd feil på samtlige av deres største sjøkabelforbindelser. Og reparasjonstiden på disse er lang, uansett hva feilen skyldes.

Les også: Anklager distriktene for «gnål» om kraftlinjer

– Regelbrudd

Seksjonssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Nils Martin Espegren, sier til BT at kabelfeilene i Oslofjorden kunne vært unngått om regelverket hadde blitt fulgt.

«Situasjonen oppsto som følge av utilstrekkelig vedlikehold og kontroll av kablene og manglende beredskap», skrev NVE i mars i fjor.

Det tok 26 år fra Statnett la kabel mellom Rød og Hasle i Oslofjorden til den første fullstendige inspeksjonen i 2007.

Ifølge NVE var Statnetts rutiner for ettersyn og kontroll av kablene så mangelfulle at de innebar brudd på flere punkter i energilovforskriften.

Les også: Folket sier nei til kraftlinjer

Uenig

Kommunikasjonssjef i Statnett, Irene Meldal sier de er helt uenig i kritikken fra NVE.

– Feil på sjøkablene skyldes ikke manglende vedlikehold, ifølge Statnett, som dermed går imot nesten all kritikken som kommer fra deres eget tilsynsorgan.

– Statnett har fulgt de anbefalingene leverandørene har kommet med, og erfaringer fra både oss selv og andre kabeleiere, sier Statnett-direktør Vibeke Hodne, som også sier lignende undersøkelser ikke var mulig i 1975.

Les også: Vil endre energiloven for Hardanger

Hardanger-argument

Feilene som oppsto i Oslofjorden har blitt trukket fram som et argument mot å benytte seg av sjøkabler for den omstridte kraftlinjen i Hardangerfjorden.

– Dette er ikke en god nok løsning for et prosjekt som skal øke forsyningssikkerheten i bergensområdet, sier konserndirektør Håkon Borgen i Statnett.

Statnett viser til en 10-årsplan fra Den europeiske organisasjonen for systemansvarlige nettselskaper (ENTSO-E). De mener at kabling kun bør brukes i svært spesielle situasjoner på grunn av høye kostnader, forsyningssikkerhet og systemmessige forhold.

Også olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) har hyppig nevnt reparasjonstiden på 18 måneder i Oslofjorden som et argument mot å legge sjøkabel.

Statnetts kommunikasjonssjef medgir at reparasjonene kunne gått raskere.

–18 måneder er spesielt. Poenget er at det uansett tar lang tid. Luftledninger repareres på timer eller få dager, sier Meldal. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.