NETTARKIV

Feil om olje

20. mai 2006 - 01:30

ENERGI Håkon Libaks innlegg i TU nr. 1306 inneholder en feil og en stor misforståelse om oljeressurser på norsk sokkel. Libak refererer til kilder (hvilke?) i OECD som skal vise at Norges kjente oljeforekomster vil bli sugd opp i løpet av åtte år. Oljedirektoratets ressursregnskap viser noe annet: Norge har hittil produsert 4,3 milliarder standard kubikkmeter oljeekvivalenter (olje pluss gass), og har ifølge det laveste estimatet ca. fem igjen. I 2005 ble det solgt 257 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter, som med samme tempo skulle tilsi produksjon i 19 år til. Legger vi til ressurser som ikke er oppdaget ennå, og at tallene ovenfor er det laveste estimatet, vil Norge produsere hydrokarboner i mange år til.

Libak beveger seg inn i metafysikken når han mener at naturen har skapt oljen for å inngå i jordens indre prosesser og stabilisere klimaet. Men naturen har ingen mening, den bare er. Oljen er et resultat av livet på jorden, som igjen er et resultat av evolusjonen – som heller ikke har noen definert mening. Livet på jorden, og olje, har nok innflytelse på klimaet, men at det skulle innvirke på planetens bevegelser, utover en svak friksjon mot atmosfæren, er ren fantasi – til det er jordens masse for stor og oljens masse for liten.

Klimaendringer som følge av våre utslipp, og fremtidig knapphet på olje kan vel være reelle problemer – men la oss forholde oss til dem som de er og ha fakta riktige.

Karsten Eig

Stipendiat i geologi

Universitetet i TromsøLes mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.