FORUM

Feil om miljøfaglige anbefalinger i Barentshavet

Rigmor SæthreRigmor SæthreRigmor Sæthre
5. mai 2005 - 01:56

Dette stemmer ikke. Ingen miljøfaglige institusjoner har konkludert med at det er fullt forsvarlig med petroleumsvirksomhet i dette området. Uten unntak har Statens Forurensningstilsyn (SFT), Norsk Polarinstitutt, Havforskningsinstituttet og Direktoratet for Naturforvaltning konkludert med det motsatte. SFT skrev blant annet i forbindelse med 17. konsesjonsrunde: ”SFT fraråder at det tildeles blokker i Nordland VI og anbefaler petroleumsfri sone”.

Vold velger å ignorere dyktige fagfolk og statlige fagorgan ved å gi inntrykk av at ”alle” vil tillate petroleumsvirksomhet i dette sårbare området. Bakgrunnen for at man abefaler petroleumsfri sone er de meget verdifulle og sårbare naturressursene i nettopp disse områdene. Her er gyteområder for sild, torsk og hyse, store mengder sjøfugl, hval, sel og korallrev. De siste ukers hendelser har på nytt bevist at enhver petroleumsoperasjon innebærer risiko for utslipp. Og med så store naturverdier og økonomiske verdier på spill – konkluderer altså alle miljøfaglige instanser med at det ikke er forsvarlig å tillate petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og utover til Tromsøflaket.

Vold og petroleumsindustrien gjennomfører i disse dager en storstilt kampanje for å få åpnet hver eneste lille krok av Barentshavet for utvinning av olje og gass. Det er greit å kjøre kampanje, men ikke trekk andre fagfolk med på lasset når de beviselig mener det motsatte av det OLF hevder.

MSc Maren Aschehoug Esmark

Tekna-medlem og leder av havmiljø avdelingen i WWF

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.