Feil om fugledød og vindkraft

MYTE: Turbinbladene på et vindkraftanlegg går svært sakte rundt. Det blir dermed ikke riktig så dramatisk som denne fuglen opplever det. NVE bruker denne illustrasjone for å avlive fuglemyten. (Bilde: NVE)
  • Klima

En tegning illustrerer en fugl som har kræsjet i vingene på en vindturbin.

Under illustrasjonen står det at tegningen viser en vanlig myte om vindmøller og fugler, og at turbinvingene i virkeligheten går relativt sakte rundt.

– Dette er ikke riktig, og denne tegningen må vi vurdere å fjerne. Flere havørn har kollidert med rotorbladene på vindturbinene, bare på Smøla har ni havørn mistet livet siden august 2005, sier seksjonssjef i seksjon for energikonsesjon i NVE, Arne Olsen.220 km/t

Han innrømmer også at det er feil at vingene på turbinen går sakte: – Ja, ytterst ved vingespissene på 45 meter lange rotorblader kan hastigheten være så høy som 220 km/t.

– Hvorfor inneholder nettsiden deres denne feilinformasjonen?

– Som sagt, vi må revidere den og vurdere å fjerne tegningen. Denne ble laget i 1997, før noen utbygging av vindturbinparker i Norge var blitt vedtatt, sier Arne Olsen.

Raser mot NVE

Landsorganisasjonen Stopp rasering av Kysten er i harnisk over feilinformasjonen på NVEs nettside.

– Vi er forundret over hvorfor NVE driver med denne opplagte feilinformasjonen om vindkraft gjennom trykksaker som ligger tilgjengelig på hjemmesidene deres, og som trolig er distribuert til tusentalls beslutningstakere her i landet. NVE er oss svar skyldig, sier leder i Stopp rasering av Kysten, Hallvard Slettevoll, som har sendt brev til NVE om situasjonen.

Han viser til NRKs «Engler med skit på vingane», og oppfordrer både NVE og Statkraft til å se på TV-programmet.Krever svar

– Nå krever vi et svar med en begrunnelse om hvorfor ikke NVE har fjernet den villedende brosjyren på nettsiden. Vi forventer at den blir trukket tilbake. Om de skal lage en ny trykksak, oppfordrer vi dem til å kontakte oss for å unngå slike grove feil, sier Hallvard Slettevoll.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå