ENERGI

Feil atomteknologi

Leif Haaland
12. mars 2002 - 07:00

Bellona er ikke imponert over de planlagte utslippsreduksjonene British Nuclear Fuels (BNFL) har for Sellafieldanlegget.

Det er positivt at britene vil redusere utslippene av technesium-99. Men teknologivalget kan føre til utslipp av det giftige rensestoffet tetrafenylfosfonium (TPP). Selv i små konsentrasjoner er det miljøskadelig. Dessuten tror ikke Bellona at mer enn 75 prosent av utslippsmengdene blir renset. Og den ukjente teknologien må godkjennes av myndighetene før arbeidet kan starte.

Resultatet kan bli at Sellafieldanlegget vil fortsette med å slippe ut mellom 70 og 90 terrabecquerell (TBq) Tc-99 frem til neste år. Deretter kan utslippene bli redusert til 20-30 TBq.

Fullrensing i dag

Alle utslippene kunne vært renset i dag dersom de britiske myndighetene hadde pålagt BNFL å vitrifisere alt flytende atomavfall de ville slippe ut. Da ville avfallet blitt glasifisert og kunne lagres på tønner for fremtidig deponering. BNFL har i følge Bellona et stort anlegg for vitrifisering og har opplyst at det ikke er noe teknisk problem å overføre det flytende avfallet dit.

Dyrt

Det må investeres 100 milloner pund om alt flytende avfall skal vitrifiseres. Den kjemiske renseprosessen koster bare rundt tre millioner pund. Men i følge Ospar-konvensjonen er England forpliktet til å redusere utslippene fra Sellafield slik at de radioaktive konsentrasjonene i miljøet er nær null i 2002. For å oppnå dette må utslippene stanses umiddelbart, mener Bellona.

Det britiske miljøverndepartement behandler for tiden Tc-99-utslippene, men har ennå ikke bestemt hvilken renseteknologi BNFL vil bli pålagt.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.