Mange kunder som har handlet varmepumper på postordre fra Sverige har opplevd at varmepumpene har sluttet å virke etter kort tid.
Montasjefeil har vært årsaken i de fleste av tilfellene.
– Jeg har sett tilfeller der uautorisert utførelse har ført til at anlegget har eksplodert, sier kuldemontør Roger Iversen hos montasjefirmaet Iversen Miljøvarme i Drammen.
Daglig leder Kai Andersen i Andersen Varmepumpeservice på Kongsberg bekrefter at de ofte får i oppdrag å rette opp feil etter amatører og montører uten spesialkompetanse. – Bare i vårt distrikt dreier det seg om et titall tilfeller. Ingen har eksplodert, men arbeidsmediet har lekket ut som følge av dårlig montasje eller kuldeskade.
Kjapt ødelagt
Bjørn Thomas Høen på Kongsberg kjøpte to luft til luft varmepumper med selvbyggersett fra Sverige i fjor, og fikk en elektriker til å montere anlegget. Etter kort tid hadde rørene iset ned, anlegget sprang lekk og arbeidsmediet sivet ut.
– Montøren var en godkjent elektriker, men det viste seg i ettertid at han ikke hadde noen spesiell kompetanse på å montere slike anlegg. Jeg er likevel godt fornøyd med både varmepumpen, og leverandøren som raskt erstattet det ødelagte utstyret, sier Høen.
Hermod Norvoll på Kongsberg opplevde samme feil, med en annen montør.
– Jeg har lært at man bør la leverandøren av utstyret også stå for installasjonen. Min montør hadde faktisk gjennomgått en opplæring, men kjente ikke til denne typen varmepumpe spesielt.
Ingen restriksjoner
I Sverige risikerer faktisk anleggseiere og uautoriserte montører både bøter og politianmeldelse hvis montasjen ikke gjøres av autorisert personell. I Norge risikerer man ingenting annet enn uhell og havari.
– Det kan skyldes at bransjen står langt sterkere i Sverige enn her hjemme, tror rådgiver Bård Baardsen i selskapet Rembra og Norsk Varmepumpeforening (Novap).
Overingeniør Arne Dybwad i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyser at i Norge gjelder den nye Forskrift for trykkpåkjent utstyr, som setter krav til montasje, men ikke til sertifisering. Forskriften bygger på EUs trykkbeholderdirektiv, som ble implementert i år. Det krever heller ingen sertifisering.
For trykksatte anlegg med rørdimensjoner under 25 mm, kreves bare at montøren følger "god ingeniørpraksis". Det vil i praksis si null kontroll med slike anlegg. Alt ansvar ligger hos eieren, om uhell eller ulykker inntreffer.
Sikkerheten er en ting. Et annet poeng er at arbeidsmediet R-410A er en svært klimapotent gass. Et varmepumpeanlegg som vi snakker om her inneholder rundt 1 kg gass, som i klimasammenheng er ekvivalent med hele 1700 kg CO 2.