NYHETER_BYGG

Fasaden blender

3. mai 2001 - 10:19

Totalentreprise velges ofte for å få et billig prosjekt. Men det kan raskt gi byggherren noen ubehagelige overraskelser. Helheten i bygget blir ikke så godt ivaretatt som ved andre entrepriseformer. Dessuten kan et billig prosjekt likevel bli kostbart hvis det medfører høye kostnader til drift og vedlikehold av bygget.

– Alle byggeprosjekter modnes med god planlegging. Ved de fleste entrepriseformer har byggherren valgmulighet mellom flere løsninger. Prosjektet har vært gjennom en utviklingsfase hvor man har diskutert arkitektur, stedlig tilpasning, funksjonstilpasninger og brukertilpasninger. Men ved totalentreprise beskriver byggherren bare funksjonskravene, mens entreprenøren bestemmer kvaliteten på dem, sier administrerende direktør Harald Eriksen i Norges Praktiserende Arkitekter ANS (NPA) til Teknisk Ukeblad.

Fattigmann

Eriksen mener å ha registrert en fattigmannssituasjon i mange kommuner. Politikere tar etter hans mening ikke oppgaven som byggherre alvorlig. De er ikke bevisst hvilke forpliktelser en byggherre har. Alt for ofte velger de totalentreprise fordi de tror det er den billigste løsningen, noe som kan være en illusjon.

– De betaler en pakkepris, men enkeltkostnadene blir ikke synliggjort. Totalentreprenøren forteller dem ikke hva de kjøper.

Politikerne har også en tendens til å glemme fremtidig drift og vedlikehold. Her ville byggherren hatt en større uavhengig kontroll hvis han hadde støttet seg på arkitekter og konsulenter.

Bekvemt

Flere varianter av entrepriser er i bruk på dagens byggemarked, avhengig av hvilket bygg som skal reises. Totalentrepriseformen er bekvem for byggherrene. De har bare å gjøre med én kontraktspartner. Men totalentreprenøren som leverer bygget til en avtalt pris, står faktisk mellom arkitekten og byggherren. Dette i motsetning til andre entrepriseformer, der arkitektene sitter nært opp til byggherrene og er hans rådgiver i krav til funksjon og kvalitet.

– Totalentreprenøren vil stort sett velge løsninger og materialer som tilfredsstiller funksjonskrav som myndighetene fastsetter. Sjelden bruker han penger på å utrede alternativer som byggherren kanskje ville vært mer tjent med.

Feil fokus

Tore Jahnsen ved Spir Arkitekter A/S i Tønsberg peker på at byggherren ved totalentrepriser ikke får den samme hjelp til å tenke nytt som ved andre entrepriseformer.

– Entreprenørene fokuserer for ofte fremdrift og produksjonseffektivitet. Arkitektenes rolle som premisslegger og rådgiver blir som regel skjøvet til side i en totalentreprise, sier Jahnsen.

Arkitekten vet at hus skal ha forskjellige egenskaper. En skole eller helseinstitusjon krever andre vurderinger og løsninger enn en idrettshall eller et industribygg. Ved totalentreprise kan man unnlate å se bygget som en helhet, hvor arkitektur, byggteknikk og tekniske løsninger skal spille sammen til beste for sluttproduktet.

Miljøproblemer

– Ofte opplever vi nye bygg med dårlig inneklima: Tørr luft, trekk og støy fra ventilasjonsanlegg. Opptil 30 prosent av kostnadene ved et nybygg kan i dag tilskrives tekniske installasjoner. Samtidig ser vi at ukritisk bruk av nye materialer med høy avgassing gir innemiljøproblemer, sier arkitektene i Spir.

Entreprenører bør ta de utfordringer som ligger i å skape gode bygninger i samarbeid med arkitekter og rådgivere, og ikke bare fokusere produksjonsøkonomi og rask fremdrift, understreker arkitekttrioen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.