ENERGI

Farlig for fotball

10. apr. 2001 - 06:55

Tyske myndigheter vil forby bruken av stoffet tributyltin (TBT) i sportsklær. Det er spesielt i fotballtrøyer at produsentene tilsetter kjemikaliet, som motvirker bakteriedannelse og vond lukt.

Produsentene, som Adidas, Fila og Nike, viser til egne undersøkelser, som skal vise at stoffet ikke er farlig for mennesker. Saken har imidlertid versert noen dager i tyske media, og produsentene har blitt tvunget til å trekke tilbake en rekke av produktene.

Simone Probst, en representant for det tyske miljøverndepartementet, uttaler at de forbereder et omfattende forbud mot TBT. Hun håper at de skal klare å arbeide fram et dirketiv innen 2003.

TBT brukes ellers i bunnstoff til skip, i bleier og bandasjer. Britiske og nederlandske unersøkelser viser at det kan forårsake mutasjoner hos snegler. De tyske myndighetene frykter for de ukjente langtidsvirkningene. TBT virker også som en hormonhermer, som kan føre til nedsatt fertilitet hos alle pattedyr inkludert mennesker.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.