NYHETER_BYGG

Farlig applaus

19. juni 2001 - 12:00

For tiden bygges og planlegges en rekke fotballarenaer i Norge. I Trondheim måtte Rosenborgs tribune på Lerkendal forsterkes umiddelbart etter byggingen på grunn av for lav egenfrekvens. Tekblad har tidligere skrevet om hvordan svingningene fra aerobic har fått bygningsdeler til å løsne.

Sivilingeniør Morten Gjestvang i Multiconsult AS advarer alle utbyggere mot å ta for lett på de dynamiske problemene. Det dreier seg egentlig om akselerasjoner, men det er som regel nedbøying og deformasjoner som får oppmerksomheten. Særlig bør store anlegg som får STUI-midler vurderes nøye og eventuelt ha krav om godkjenning.

Bruksendringer

Publikum møter først og fremst faren på tribunene. Der kan det bli ubehagelige svingninger – og i enkelte tilfeller fare for sammenbrudd.

Bruksendringer på bygninger kan også være farlige. Når en gruppe trener aerobic, er frekvensene høye og av lang varighet.

– Industribygninger anses ofte som så solide at de tåler å ominnredes til treningssentre. Men ikke alle slike bygninger vil tåle slike påkjenninger like godt. Vi har sett dekker som vibrerer såpass mye – selv på grunn av små krefter – at de til sist vil falle ned. Det regnes for lite på dette, sier Gjestvang.

Uegnede kontorbygg

Kontorbygg er normalt alt for svake til å tåle aerobic. Gjestvang demonstrerer dette ved å ta noen taktfaste hopp i egen kontorfløy. Det forårsaker såpass store bevegelser at en rekke beboere gløtter spørrende på døren.

– Tenk så på hva ti personer ville fått i stand, sier Gjestvang og viser til hvilken horde det tidvis han være som jogger i takt på treningssentrene.

Den nye plan- og bygningsloven tar ikke nok vare på disse forholdene, mener han. Akustikk og vibrasjoner er samlet knyttet til arkitekten, men vibrasjoner er et komplisert fagområde som krever spesiell ingeniørkompetanse.

Det siste eksemplet på uheldige bygg er studentenes idrettsanlegg på Sogn i Oslo. Der ble det umiddelbart etter åpningen oppdaget uakseptable forhold. Gjestvang opplyser at de vanligste tiltak for å rette opp bygg med dynamisk belastningsproblemer, er ekstra bjelker og søyler.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.