DATATELE

Får penger til full bredbåndsdekning

VANT I BREDBÅNDSLOTTO: Direktør Trond Arne Kongsli i Bredbåndsfylket Troms kan nå plalegge full utbygging av fibernettene i sitt ditrikt. Her er han fotografert på et av serverrommene deres i Tromsø.
VANT I BREDBÅNDSLOTTO: Direktør Trond Arne Kongsli i Bredbåndsfylket Troms kan nå plalegge full utbygging av fibernettene i sitt ditrikt. Her er han fotografert på et av serverrommene deres i Tromsø. Bilde: Trond Heggelund
Trond Heggelund
15. mai 2007 - 10:36

Regjeringen foreslår i revidert nasjonal budsjett å bevilge ytterligere 255 millioner kroner til utbygging av bredbånd.

- Regjeringen har i Soria Moria erklæringen sagt at hele landet skal ha tilbud om tilknytning til bredbåndsnett innen utgangen av 2007. Dette løftet blir innfridd gjennom regjeringens forslag. Derfor er dette en merkedag for Norge, sier Heidi Grande Røys som denne gangen kaller seg for "bredbåndsminister".

Tilsammen 377 millioner

Med den nye bevilgningen, vil det i løpet av året bli brukt 377 statlige millioner for å sikre bredbåndsdekning i hele landet.

Regjeringen har siden regjeringsskiftet økt ambisjonsnivået for bredbåndsutbyggingen. I 2006 ble det bevilget 119 millioner til bredbånd, mens beløpet i år vil komme opp i 377 millioner kroner.

Legger flere penger på bordet

- Utbygging av bredbånd gir hele landet store muligheter for utvikling og næringsutvikling. For å sikre bredbånd til alle har regjeringen satset på å stimulere til raskere utbygging, særlig i områder hvor det ikke er kommersielt lønnsomt å bygge ut. Når regjeringen nå legger flere penger på bordet, vil andre aktører bidra med like mye midler. Dette vil i så fall føre til at det i år investeres om lag 750 millioner kroner til bredbåndsutbygging i områder som ikke ville fått bredbånd uten at det offentlige stilte opp, sier Grande Røys.

Ikke hele Norge

Bredbåndsmidlene vil sammen med penger som allerede er bevilget, bli benyttet til utbygging av bredbåndsnett i områder uten tilbud i dag. Midlene skal forvaltes av fylkeskommunene og av Høykom.

En rapport fra konsulentselskapet Nexia som ble laget i vinter, hadde en prognose på at 98 prosent av landet ville ha bredbåndsdekning ved utgangen av 2007.

Den nye bevilgningen sikrer at de siste to prosentene også får dekning dersom kommer, fylker og næringslivet også stiller opp.

Disse kan søke

Alle fylker og kommuner vil kunne søke om bevilgninger fra Høykom-midlene som i forbindelse med revidert budsjett blir økt med nye 100 millioner kroner.

I tillegg skal 155 millioner kroner over Kommunal- og regionaldepartementets budsjett forvaltes av fylkeskommunene til bredbånd.

Sentrale strøk får ikke

Oslo, Akershus og Vestfold er ikke tildelt midler.

Fylkeskommunene og Høykom skal samarbeide om å sikre en helhetlig utbygging i hvert enkelt fylke.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.