T2

– Får maten til å vare tre ganger så lenge

Sjekk ut innovasjonene på hvitevare-fronten.

31. aug. 2012 - 12:29

Etter at IFA-messen ble åpnet for hvitevarer, er det hall etter hall med kjøleskap og oppvaskmaskiner.

Energikamp

Det er langt mellom de store gjennombruddene på hvitevaresiden. Det er ikke hvert år vi ser slike nyheter som induskjonsplatetopper og varmepumpeteknologi i tørketromler. Nå handler det mer om små forbedringer fra år til år, men noen morsomheter er det.

Etter at det store potensialet er tatt ut, handler det om å tyne dingsenes lyst på kilowattimer ned så mye det lar seg gjøre. Så mye er det faktisk blitt at den nye klassifiseringsskalaen ikke henger med.

Bosch sin nye vaskemaskin kvalifiserer selvfølgelig til A+++, som er toppnotering, men den er mye bedre enn som så. Så Bosch oppgir A+++ minus 40 prosent, og det er ytterligere ti prosent mindre energiforbruk enn i fjor.

Det blir nok ikke merkbare endring i vannstanden i norske reservoarer om folk vasker klær med denne.

- Det vi har gjort er å utnytte sensorteknologi som vi er gode på, ikke minst på bilsiden, sier kommunikasjonsdirektør i Bosch, Johannes Müller. Den nye vaskemaskinen har rundt 20 sensorer som overvåker hele vaskeprosessen. Den har en forbedret sensor som raskt finner ut hvor mye skitt det er i tøyet etter at litt vann er kommet inn og en vektsensor som veier det. Derfor kan vi raskt avgjøre hvor mye vann vi trenger til akkurat den vasken og på den måten sparer vi både vann, energi og såpe.

Sparetrenden går igjen i alle produktgrupper. Nytt i år er en oppvaskmaskin som klarer seg med bare seks liter vann på en oppvask. Det er ned en liter fra i fjor. I tillegg tar den oppvasken med bare 0.8 kWh.

Les også: Denne maskinen lager middagen selv

Kjøler i soner

På kjøleskapsiden er det selvfølgelig også et rotterace for å bruke minst mulig energi.

Selv om europeere er veldig opptatt av slikt, er nok norske vannkraftdrankere ikke så interessert i om kjøleskapet har et årsforbruk på 80 eller 75.

Det som er mye mer interessant, er det nye kjøleskapet til Bosch som har fått enda bedre sonekontroll for temperatur og fuktighet.

- Dette handler om å bevare matvarer best mulig. Når forbrukerne plasserer kjøtt, fisk og grønnsaker i riktig soneskuff kan vi bevare maten opptil tre ganger lenger enn når alt sammen ligger i et vanlig kjøleskap. Ulike matvarer har helt ulike krav til oppbevaring. Det er faktisk veldig mye penger å spare ved å unngå at vi kaster mat som begynner å bli ufrisk under tradisjonelle kjølebetingelser, sier Müller.

Selv om Bosch og Siemens selges under ulike merker er dette det samme selskapet som de to eier i felleskap. Mange av produktene er derfor temmelig like fra de to. Men to er bedre enn en for å holde konkurrentene på avstand.

Sammenkoblet kjøkken

En av nyhetene som selges av Siemens, er det de kaller Siemens Connectivity, og som selvfølgelig er nettkoblede hvitevarer som styres av en mobilapp.

Nå kommer det kjøleskap, vaskemaskiner, koketopper og stekeovner som kan styres over nettet.

Siemens har til og med laget en egen kjøkkenprojektor som projiserer oppskriften rett med på kjøkkenbenken.

Men den bør helst ikke være svart.

APPKJØKKENET: Siemens har oppdaget at mobile enheter er vidunderlige fjernkontroller til hvitevarene som også kan forsyne folk med oppskrifter og andre opplysninger.
Men den bør helst ikke være svart. APPKJØKKENET: Siemens har oppdaget at mobile enheter er vidunderlige fjernkontroller til hvitevarene som også kan forsyne folk med oppskrifter og andre opplysninger. Siemens

Se andre nyheter fra IFA 2012:

Denne erstatter to PC-skjermer  

Skryter på seg 20 timers batterilevetid

Sony med 84-tommers 4K-TV

Denne PC-en kan du legge flatt  

OLED-kampen har begynt

Trådløs lyd til mobile dingser

Samsung lanserer flere innovative produkter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.