KRAFT

Får ikke teste mobilt gasskraftverk

DISPANSASJON: Statnett har nå sendt søknad til NVE om dispensasjon fra konsesjonsvilkårene for oppstart av reservekraftverkene, for å selv kunne bestemme om det er nødvendig å starte de opp i en feilsituasjon.
DISPANSASJON: Statnett har nå sendt søknad til NVE om dispensasjon fra konsesjonsvilkårene for oppstart av reservekraftverkene, for å selv kunne bestemme om det er nødvendig å starte de opp i en feilsituasjon. Bilde: Kjell Herskedal/Scanpix
17. des. 2007 - 14:51

– Før utslippstillatelsen foreligger, kan vi verken teste eller bruke gasskraftverket i en gitt situasjon, sier ansvarlig for samfunnskontakt i Statnett, Knut Lockert, til NTB.

– Dette er pinlig, sier Fremskrittspartiets energipolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen.

Han har spurt olje- og energiminister Åslaug Haga om hvorfor regjeringen ikke følger opp sitt eget prosjekt.

Haster

Gasskraftverket på Tjeldbergodden er et såkalt reservekraftverk som kun skal brukes dersom det oppstår en krisesituasjon for strømtilførselen i Midt-Norge.

Ifølge Lockert har Statnett vært nokså tydelige på at det neppe blir nødvendig å bruke gasskraftverket denne vinteren. Likevel haster det med å få testet anlegget, slik at det kan stå klart til bruk som forutsatt 15. februar.

Koster

– Vi drar på oss en rekke kostnader dersom dette drøyer. Fagfolk skal utføre arbeidet for oss, og dette er forutsatt gjort innen en viss dato, sier Lockert.

Noen stor begeistring i regjeringen har det ikke vært for de mobile gasskraftverkene som er bygd på Tjeldbergodden og som skal bygges på Nyhamna i Aukra kommune i 2008.

At vannmagasinene er velfylte, og strømsituasjonen er bedre enn for ett år siden kan være årsaken til at Miljøverndepartementet drøyer med utslippstillatelsen.

– Pinlig

– Det er pinlig at regjeringen ikke har fulgt opp sitt eget krisetiltak. Det viser hvor kortsiktig og mangelfull regjeringens energipolitikk er, sier Ketil Solvik-Olsen til NTB.

Han mener at et mindre forurensende, fullskala gasskraftverk hadde vært å foretrekke. Når regjeringen har valgt å bruke 1,5 milliarder kroner på to krisekraftverk med et horribelt miljøregnskap, må den uansett sikre at gasskraftverket på Tjeldbergodden blir forsvarlig ferdigstilt.

Brev

Før helga skrev han brev til olje- og energiminister Åslaug Haga. Han mener at statsråden nå må på banen og sikre at gasskraftverket på Tjeldbergodden blir forsvarlig ferdigstilt.

Solvik-Olsen tror at spriket mellom Arbeiderpartiet og SV er så stort i energipolitikken at regjeringen ikke klarer å komme fram til enhetlige løsninger. (©NTB)

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.