SAMFUNNPOLITIKK

Får ikke lån

Penger er ikke lett å få tak i i disse dager. Teknologiselskapet ESP får ikke låne 10 millioner, selv om de har signerte statlige kontrakter for 182 millioner.
Penger er ikke lett å få tak i i disse dager. Teknologiselskapet ESP får ikke låne 10 millioner, selv om de har signerte statlige kontrakter for 182 millioner. Bilde: Dag Yngve Dahle
Stein Jarle Olsen
5. feb. 2009 - 07:28

Tidligere denne uken sa DnB Nor-direktør Leif Teksum til Dagens Næringsliv at han mente fallet i kredittveksten skyldtes at bedriftene ikke ville låne penger, og ikke at bankene ikke ville låne dem ut.

Får ingenting

Det er ikke konsernsjef Bjørn Bekkevold i sikkerhetstjenesteleverandøren ESP enig i.

Selskapet hans har søkt om et lån på 10 millioner kroner til prosjektfinansiering, men fått avslag i samtlige banker.

Det til tross for at Innovasjon Norge garanterer for halve lånet, og at selskapet har statlige kontrakter i ti år fremover. Total verdi på kontraktene er 182 millioner kroner.

– Vi er et slikt selskap som alle politikere snakker om i festtaler. Vi driver med innovasjon, nyskaping og internasjonalisering. Vi har tiårskontrakter med to statlige selskaper, sier Bekkevold til DN.

Kvittet seg med folk

ESP har kontrakter med Avinor om sikring av 40 flyplasser i Norge, og med NSB om installering av kameraer på 237 tog.

Begrunnelsen fra bankene er imidlertid "Vi gir ikke lån i disse tider" og "Vi gir kun lån til eksisterende kunder".

Det har ført til at fem av 21 har blitt oppsagt, mens to har sluttet.

– Syv medarbeidere er permittert, og får dagpenger fra Nav, hvilket er fullstendig idiotisk i en periode hvor vi har behov for arbeidskraften deres. Selv lever jeg på min kones lærerlønn og innholdet i fryseren, sier Bekkevold.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.