OLJE OG GASS

Får ikke glede av Shtokman-gassen

Sjtokman-feltet i Barentshavet.
Sjtokman-feltet i Barentshavet. Bilde: OAO GAZPROM

– Ifølge russisk lov er det kun Gazprom som har rett til å selge gass fra Russland. Skal StatoilHydro kunne bokføre reserver fra feltet, må loven endres. Da må dette fremmes for Dumaen, sier tredje sekretær Alexey Rybkin ved den russiske ambassaden i Norge.

Han forteller at hovedplanen for Shtokman er å få prosjektet i gang i 2013. Da skal det produseres gass som sendes via den nye gassrøret Northstream, fra Vyborg til Greifswald i Tyskland. Det skal også bygges en LNG-fabrikk på Kolahalvøya.Fem år på gjennomføring

Utbyggings- og tidsplanen ble vedtatt av Gazproms ledelse den 14. november. Vedtaket innebærer at det dannes et selskap, Shtokman Development Company (SDC). Sammen med Sevmorneftegaz, som har rettighetene for leting og utvinning av Shtokman-feltet, har SDC fått i oppdrag å gjennomføre en utbygging som ferdigstiller første fase i 2013.Prosjekteringsteamet klart senest 20. desember

Deltakerne i SDC er Gazprom, Total og StatoilHydro.

– Vi arbeider med å bemanne prosjektet. Vi har allerede mange som har vært involvert i Shtokman-prosjektet, som vil følge prosjektet videre, sier informasjonssjef Kjersti Morstøl i StatoilHydro.

De som skal arbeide i prosjektet vil bli ansatt i SDC, men StatoilHydro vil også ha egne folk som skal følge prosjektet nøye. SDC skal styre engineering, innkjøp, finansiering samt bygging og ferdigstillelse av fase en. SDC må være klart senest 20. desember i år. Det gjelder også at et styre for SDC er oppnevnt til samme tidspunkt.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.