BYGG

Får ikke bygge dødshuset likevel

Både Riksantikvaren og Byantikvaren godtok Bjarne Melgaards byggeprosjekt, men fire byrådspartier i Oslo akter nå å stemme det ned.

«A House to Die In» skulle være et samarbeidsprosjekt mellom kunstneren Bjarne Melgaard, arkitektkontoret Snøhetta og enteprenørene Olav og Fredrik Selvaag.
«A House to Die In» skulle være et samarbeidsprosjekt mellom kunstneren Bjarne Melgaard, arkitektkontoret Snøhetta og enteprenørene Olav og Fredrik Selvaag. Illustrasjon: MIR og Snøhetta
21. aug. 2018 - 04:42

Byrådspartiene Ap, SV og MDG i Oslo støtter Frps forslag om å si nei til å la kunstner Bjarne Melgaard bygge sitt såkalte dødshus nær Edvard Munchs atelier.

Striden om det kontroversielle «A house to die in» har pågått i en årrekke. Melgaard har tidligere gått med på å flytte det slik at bare veien til huset ville berøre et fredet område på Ekely nær Skøyen.

Til for at naboklagene har vært mange og høylytte til det kombinerte atelieret og bolighuset til Melgaard, har initiativtakerne stadig kommet opp med nye løsninger for å tekkes naboer og vernemyndigheter.

Både Riksantikvaren og Byantikvaren godtok den siste løsningen, men nå slår politikerne den siste spikeren i kisten for Melgaards dødsprosjektet, skriver Aftenposten.

Må finne en annen tomt

Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne bestemte seg før helgen om å be Melgaard og utbygger Selvaag finne en ny tomt.

– Vi ønsker at tomten hvor dødshuset var tiltenkt, forblir et grønt friområde til det beste for lokalbefolkningen og oppfordrer Bjarne til å finne en ny tomt til prosjektet, sier partiene i en felles uttalelse.

Melgaard skriver i en SMS til avisen at han ikke er overrasket over beslutningen.

– Det er stor motstand mot nye ting i Norge, skriver han.

På havbunnen ligger uante mengder nikkel, mangan, kobolt og kobber – mineraler som er viktige i produksjonen av blant annet elbiler, batterier og solcellepaneler. Norge, Japan og Cook-øyene kan bli de første landene som åpner opp for gruvedrift til havs. Men forskere advarer om ukjente miljøkonsekvenser.
Les også

EU kan punktere Norges nye «gullgruve»

Han svarer ikke på spørsmålet om hvorvidt det er aktuelt å finne en ny tomt i Oslo til prosjektet. Konserndirektør Petter Cedell i Selvaag Bolig sier det i utgangspunktet ikke er aktuelt å reise dødshuset på en annen tomt.

Politiet på stedet under rivingen av Tretten bru 19. august 2022.
Les også

Regjeringen vil ta regningen for brukollapsen på Tretten

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.