OLJE OG GASS

Får ikke bore på Gullfaks

Petroleumstilsynet vil ha full gjennomgang før Statoil får bore videre på Gullfaks.
Petroleumstilsynet vil ha full gjennomgang før Statoil får bore videre på Gullfaks. Bilde: Øyvind Hagen / Statoil
Ole K. Helgesen
29. juni 2010 - 15:06

STAVANGER: Tre ganger det siste halvåret har Statoil opplevd brønnspark og mistet brønnbarrierer på Gullfaks C.

Selskapet har også opplevd lignende hendelser på andre Gullfaks-innretninger.

– Alvorlig

Nå krever Petroleumstilsynet full gjennomgang før Statoil fortsetter boreprogrammet på det aldrende feltet.

– Vi ser alvorlig på disse hendelsene og de operasjonelle utfordringer en har erfart ved boring og komplettering av flere av de nye brønnene på Gullfaks. Etter vår oppfatning vil det være behov for at selskapet foretar en grundig og helhetlig vurdering av situasjonen på feltet før en starter opp boring og komplettering av nye brønner. Dette må gjøres for å bekrefte hvorvidt det er forsvarlig å bore videre i pågående brønn på Gullfaks C og eventuelle nye brønner på feltet, sett i lys av de siste erfaringene fra blant annet C-06A, skriver tilsynet i et brev til Statoil.

Nye analyser

Statoil må nå gjøre nye analyser av både trykkforhold i undergrunnen, erfaringer fra operasjonen de siste årene og fra alle hendelsene (inkludert C-06A), valg av boremetoder og forsvarlighet av/forutsetninger for fortsatt boring.

Deretter må selskapet redegjøre for Ptil om hvilke aktiviteter som er gjennomført, og som er planlagt fremover.

Intern granskning

Tilsynet forventer også at Statoil gjennomfører en intern granskning av hendelsen da Statoil mistet kontrollen med en brønn på Gullfaks C i to uker i april.

I tillegg til denne hendelsen, har det vært to tidligere hendelser med brønnspark og tap av barrierer i denne brønnen, samt operasjonelle problemer ved gjennomføring av andre brønner både på Gullfaks A, B og C.

– Disse hendelsene og de generelle erfaringene ellers fra boringen på Gullfaks, bekrefter at det er stor usikkerhet knyttet til trykkforholdene på feltet. Operasjonene har avdekket både soner med unormalt høyt trykk og soner som har vært sterkt trykkavlastet. I tillegg har det vist seg vanskelig å predikere trykket i disse sonene, utbredelsen av trykksonene og utvikling i trykket over tid.

Planleggingsproblemer

– Dette har medført betydelige utfordringer både i forhold til planlegging og gjennomføring av operasjonene, noe som er blitt godt synliggjort i den pågående brønnen, C-06A. Dette er forhold som vi har tatt opp med Statoil flere ganger, står det i brevet fra Ptil.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.