PRODUKSJON

Får fart på styringen

Ragna Kronstad
5. apr. 2005 - 08:00
Vis mer

I 2001 hadde fire gründere i Ålesund en visjon: De ønsket å effektivisere styrings- og automatiseringsutviklingen.

ICD (Industrial Control Design) ble stiftet og omtrent 3 år senere er resultatet på markedet.

Produktet som skal få fart over styringsutviklingen heter CDP og er et utviklingsverktøy for maskinstyringer, mennesker-maskin interaksjon, alle slags robotsystemer, håndteringssystemer, fjernstyringssystemer, overvåkingssystemer og prosesstyring.

Hull i markedet

Gründerne av selskapet utviklet selv styresystemer og synes det var et hull i markedet når det gjaldt programvareløsninger for sanntidssystemer.

- Tidligere brukte vi mesteparten av tiden på å lage infrastruktur, og liten del av tiden på selve systemløsningen. Vi har nå utviklet en løsning som gjør kunden i stand til å lage styresystemer på en effektiv måte. CDP gjør det enkelt og effektivt å lage og vedlikeholde avanserte kontrollsystemer, hevder daglig leder Stig A. Espeseth.

Systemet gjør det også mulig å skifte ut gammel maskinvare med ny og raskere, uten å måtte endre på programvaren. Hans forklaring på hvorfor ikke slike plattformuavhengige programvareløsninger har kommet før, er at produsentene i egeninteresse har bygget proprietære løsninger.

Det er først i år at programvaren lanseres kommersielt.

- CDP er et omfattende system som har tatt 3 år å utvikle. For omtrent et år siden ble det gjort utviklingsarbeid for å tilpasse CDP til å bli et generelt utviklingsverktøy og ikke bare et programbibliotek, forteller Espeseth. Rolls Royce var tidlig ute og så potensial i produktet før CDP 2.2 var helt ferdig. Skipsteknikkselskapet tok i bruk CDP i fjor som en del av sin " common control platform, og den inngår i dag som et fundament i deres styringssystemer.

Reduserer utviklingstiden

- CDP har redusert utviklingstiden. Det betyr sparte penger, sier senioringeniør Rune Volden i Rolls Royce. Han mener det er en stor fordel at man også kan utvikle systemet distribuert.

- Det betyr at vi kan utvikle parallelt og ikke serielt. Han ser også at man med CDP ettere kan visualisere og trende kurver. - Det er lett å se inn- og utpunktsignaler til alle komponenter. Vi kan også gjøre styringene våre distribuert. Er det for mye last på en kontroller, kan man lett fordele det på to kontrollere, sier Volden og mener at ICD har gjort en kjempejobb i utviklingsarbeidet.

- Vi ser et enormt potensial i innebygde (embedded) kontrollsystemer, sier Espeseth, som mener det har vært et økende krav til ytelse og funksjonalitet de siste ti årene. Samtidig stilles det krav til stadig raskere utvikling av løsninger.

- Det gjorde at vi fokuserte på å lage et fundament for utvikling av kontrollsystemer. Dette måtte være uavhengig av maskinvare, kunne støtte seg på flere operativsystemer, og ikke minst forenkle prosessen med utvikling og vedlikehold av for maskiner, sier Espeseth.

- Markedet på verdensbasis er stort. Jeg kjenner ikke til noen konkurrenter, sier Espeseth med en god porsjon sunnmørsk selvtillit.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.