NETTARKIV

Får fart på nettsidene

RASKERE NETTSIDER:Produktansvarlig for Varnish i Linpro, Tollef Fog Heen får nettsidene til tu.no og mange andre til laste mye raskere.
RASKERE NETTSIDER:Produktansvarlig for Varnish i Linpro, Tollef Fog Heen får nettsidene til tu.no og mange andre til laste mye raskere. Bilde: Linpro
20. okt. 2008 - 15:35

Norske Linpro har laget et program som får nettsider til dukke opp mye raskere. Programmet Varnish henter nettsider ut fra databasesystemer og casher dem i minnet. Resultatet er at tilgangstidene går ned fra 200 ms til 10 ms, og resultatet er mye bedre opplevelse for klientene og vesentlig lavere belastning for dem som driver nettstedene. tu.no er en av veldig mange som kjører Varnish ut mot nettet i stedet for direkte fra det databasedrevne publiseringssystemet Ecsenic.

– Vi har utviklet programvaren i samarbeid med Aftenposten, Finn, A-pressen Interaktiv og andre som har brukt den første utgaven en god stund. vg.no benyttet tidligere 12 servere med et eldre program som arbeidet på en liknende måte, men nå klarer de jobben med to proxyservere med Varnish. Fordi programmet er skrevet i åpen kildekode og er gratis, har det fått en enorm spredning over hele verden uten at vi har trengt å markedsføre det. Det gjør at vi har et veldig stort og raskt økende antall brukere. Mange av disse ønsker å kjøpe konsulentarbeid og serviceavtaler av oss, sier produktansvarlig Tollef Fog Heen i Linpro.

Selv om de færreste har hørt om Varnish, brukes det av 20 av de 100 største nettstedene i Norge. Det betyr at en stor del av den norske nettrafikken kommer fra en Varnishserver. Programmet har også fått stor utbredelse rundt om i verden. Linpro har fått svært mange gode tilbakemeldinger fra brukere som melder om store forbedringer i responstiden og systemer som tåler veldig mye større belastning uten å knele.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.