INDUSTRI

Får EU-midler til nytt anlegg

35 millioner kroner fra EU gjør Borregaard i stand til å bygge nytt demonstrasjonsanlegg.
35 millioner kroner fra EU gjør Borregaard i stand til å bygge nytt demonstrasjonsanlegg. Bilde: Mona Sprenger
Camilla Aadland
28. okt. 2009 - 15:24

Pengene skal gå til demonstrasjonsanlegg for utviklingsprosjekter knyttet til Borregaards bioraffinerikonsept.

– Borregaard har vist evne og vilje til å drive forskning og utvikling. Det får vi betalt for nå, sier teknologidirektør i Borregaard, Gudbrand Rødsrud til www.norskindustri.no.

EU-midlene kommer godt med for Borregaard.

– Støttemidlene gjør oss i stand til å gjennomføre forskning og bygge demonstrasjonsanlegg vi ellers ikke ville hatt mulighet til, sier Rødsrud.Fornybart drivstoff

Over 50 prosjekter søkte EUs syvende rammeprogram for forskning og utvikling om midler, men kun tre prosjekter har fått støtte. Borregaard er representert i to av disse.

Programmet retter seg spesielt mot utvikling av fornybart drivstoff og kjemikalier for å redusere drivhusgasser og gjøre verden mer uavhengig av olje og gass i framtiden.Sukker

Det ene prosjektet, EuroBioRef, har 28 partnere som sammen skal forske seg fram til nye metoder for å lage kjemikalier fra biomasse. I dette prosjektet har Borregaard fått bevilget 2,9 millioner euro.

– Vår rolle i EuroBioRef er å utvikle teknologi som degraderer biomassen til sukker i løsning, sier Rødsrud.Komplette prosesser

Det andre prosjektet Borregaard har fått midler til, Suprabio, omhandler komplette bioraffineriprosesser fra biomasse til en rad av produkter.

Borregaard bidrar her med mikrofibrillær cellulose. Prosjektet har 16 partnere og Borregaard mottar 1,1 millioner euro i EU-støtte.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.