INDUSTRI

Får 150 millioner til biokraft

Enova gir 150 millioner i støtte til kraftvarmeverk hos Borregaard.
Enova gir 150 millioner i støtte til kraftvarmeverk hos Borregaard. Bilde: Mona Sprenger
Camilla Aadland
16. des. 2009 - 15:40

Hafslund Miljøenergi får 150 millioner kroner i støtte fra Enova. Pengene skal gå til delvis finansiering av et 60 MW stort bioenergibasert kraftvarmeverk som skal ligge på Borregaard Industriers eiendom i Sarpsborg.

– Dette var en viktig og nødvendig milepæl, sier administrerende direktør Pål Mikkelsen i Hafslund Miljøenergi til Teknisk Ukeblad.



Avhengig av brensel...

Men om kraftvarmeverket faktisk blir bygget, blir først vedtatt om et års tid.

– Vi må få på plass en god del ting. Blant annet må vi få tilstrekkelig brensel til riktig pris. Det jobber vi med nå, sier Mikkelsen.



... og støtte

Anlegget skal produsere om lag 223 GWh damp og 77 GWh elektrisitet og vil bidra til at om lag 22 000 tonn tungolje fases ut fra 2012 og erstattes med fornybar energi. Det vil gi reduserte utslipp på om lag 70 000 tonn CO2 pr. år.

Byggingen av kraftverket har vært helt avhengig av støtten fra Enova.

Les mer: Gigantinvestering avhengig av Enova



Søkte om mer

Hafslund Miljøenergi søkte i utgangspunktet om mer enn 150 millioner kroner i støtte.

– Det at vi har fått mindre enn vi håpet på og søkte om, gjør at kravene til brensel blir enda høyere. Men det er tilstrekkelig til at vi nå går inn for å realisere dette med full tyngde. Vi er fornøyd med at Enova støtter oss såpass, sier Mikkelsen.



Optimistisk

Han sier at brenselsmarkedet for tiden er utfordrende, på grunn av høye priser.

– Men et såpass stort anlegg vil være konkurransedyktig. Vi er optimistiske i forhold til å få brensel til riktig pris, sier direktøren.



Godt eksempel

Tidligere har Enova støttet et annet prosjekt i regi av Hafslund og Borregaard.

I følge Enova vil om lag 30 prosent av det samlede tungoljeforbruket i industrien utfases når begge disse to prosjektene er i full drift i 2012.

– Dette prosjektet er et godt eksempel på at vi kan lykkes med store utslippskutt på hjemmebane og at nøkkelen til de gode løsningene ligger i et samarbeid mellom det offentlige og de private aktørene, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.