Fant taleregistrator ved Kebnekaise

Bare 100 meter fra ulykkesstedet.

Fant taleregistrator ved Kebnekaise
En svart boks ble funnet 100 meter fra ulykkesstedet. Bilde: Scanpix

Det svenske forsvaret har funnet taleregistratoren, én av de to «svarte boksene» til det norske Hercules-flyet som styrtet ved Kebnekaise i mars.

Hercules-flyet «Siv» var på vei fra Evenes til Kiruna da det 15. mars forsvant sporløst i fjellområdet Kebnekaise i Sverige under en militærøvelse. Nesten to døgn senere ble vraket av flyet funnet av letemannskaper.

Fem norske offiserer omkom i ulykken.

Det svenske forsvarets jegerbataljon fant lørdag formiddag taleregistratoren til Hercules-flyet, skriver Aftonbladet.

Håpet er at boksen kan bidra til et bedre svar på hvorfor flyet krasjet i Sveriges høyeste fjell.

Les også: Første havari med Super Hercules

Beskjed om å fly lavere

I den norske Havarikommisjonens rapport fra mai kom det fram at Hercules-flyet hadde fått beskjed fra flytårnet i Kiruna om å fly lavere enn toppen av Kebnekaise. Men kommisjonen understrekte samtidig at de ikke hadde kommet fram til en konklusjon.

Den svenske flysikkerhetseksperten Hans Kjäll ser på funnet som et stort steg mot en løsning på gåten om hva som skjedde under militærøvelsen.

– Om innholdet går an å lese, hvilket det trolig gjør, kommer man til å få tak i en del fundamental informasjon. Det kan til og med gi forklaringen på ulykken, sier han til avisen.

Gravde fram boksen

På grunn av de vanskelige forholdene ved havaristedet avsluttet Havarikommisjonen søket etter taleregistratoren og ferdskriveren i vår. Planen var å fortsette letingen når snøen var smeltet.

Den siste uken har jegerbataljonen, politiet og den svenske havarikommisjonen lett i området hvor flyet krasjet. Fjellfører Carl-Johan Olofsson sier til Aftonbladet at boksen ble funnet kun 100 meter fra ulykkesstedet, men i et bratt terreng der det var nødvendig å fire seg ned med tau for å komme fram.

– Jeg så noe oransje som stakk opp av snøen, sier han til Aftonbladet og legger til:– Det var en ren tilfeldighet at jeg så den stikke opp av snøen. Da jeg gravde den fram så jeg at vi hadde funnet riktig. Det sto «voice recorder» på enheten.

Taleregistratoren skal nå sendes til analyse i Storbritannia for å få ut datainformasjonen. Sveriges havarikommisjon venter de første resultatene om noen uker.

Les også:

Lar tre firedeler av ulykkesflyet ligge igjen

Gikk nesten klar av fjellryggen

Kollisjonsadvarsel fungerte dårlig på ulykkesflyet  

Ny Hercules på plass i september

Les mer om: