PRODUKSJON

Fant superlederen

25. feb. 2001 - 08:30

Legeringen som forskerne har gjort sine oppdagelser på, er magnesiumdiborid (MgB 2 ) . Dette skriver the New York Times (NYT). Forskerne har funnet at legeringen får superledende egenskaper allerede ved 39 grader kelvin, eller minus 234 grader celsius. Dette er 16 grader celsius høyere enn tilsvarende enkle legeringer.

Også andre halvledere kan ha superledende egenskaper ved samme temperaturnivå, men de er langt dyrere. Magnesiumdiborid er relativt billig, og har vært industrielt framstilt siden femtitallet.

– Vi har merket en voldsom økning i etterspørselen etter at dette ble kjent på en forskerkongress i januar. Nå selger vi legeringen i pulverform for 174 dollar for 100 gram, sier markedsjef John Shirley hos Alfa Aesar til NYT.

I tillegg til prisen, har magnesiumdiborid den fordelen at det er svært lett. Det er dessuten enklere å arbeide med enn for eksempel kopperoksid, en annet såkalt høytemperatur superleder. Nå håper forskere verden over at kommersialiseringen av superledere kan skyte fart. Det er spesielt innenfor dataintensive anvendelser og overføringer av store mengder elektrisk kraft av superledere kan få sitt gjennombrudd.

I neste ukes nummer av det amerikanske vitenskapelige tidsskriftet Nature vil en japansk forskergruppe fra Aoyama Gakuin Universitetet i Tokyo med dr. Jun Akimitsu i spissen publisere en artikkel der de dokumenterer funnet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.