KLIMA

Fant opp verden på ny

Kjetil Malkenes Hovland
12. des. 2009 - 11:54

– Dette er det verste scenarioet.

Kloden gløder. En eldre herre står ved siden av USAs ambassadør til Danmark og viser henne en stor kule som henger i taket.

Den viser hvordan verden blir uten en klimaavtale. Kloden i taket er i praksis en stor skjerm på omtrent en meter i diameter.

Der kan man vise fram data som på en tv-skjerm.

Viser klimadata

– Jeg fant den opp fordi jeg mente folk ikke klarer å forholde seg til noe så komplisert. De hører at Arktis endrer seg, men forstår det ikke, sier professor Alexander E. MacDonald, direktør ved Earth System Research Laboratory ved National Oceanic and Atmospheric Administration i USA, til Teknisk Ukeblad.

– Når folk ser dette, sier de: jøss, se hvordan Arktis oppvarmes, og se hvordan havet forsures, forteller han.

Fly- og skipsfart

De som har møtt fram i USAs paviljong inne på Bella Center i København får se hvordan MacDonald dreier på kloden og viser fram data som for eksempel den globale flytrafikken fordelt utover en vanlig dag.

Gule prikker i mengdevis strømmer mellom Europa og USA, mens Sør-Amerika har langt mindre trafikk.

– Her kan vi putte inn økonomiske data, klimaendringer og andre data, sier han, og viser hvor det er mest lys om natta med et enkelt håndgrep.

Han kan også vise skipstrafikk, BNP, inntekt per person eller lignende for alle verdens land.

– Vi bruker energi i enorme mengder. Du ser det på lysene om natta og flyene som forlater New York her, sier han og peker på kloden oppe i taket.

Sprer teknologien

Det er et imponerende syn når han viser dataene på en så visuell måte, og sammenhenger som er vanskelige å forklare kommer tydelig fram med denne teknologien, som kalles Science on a Sphere.

– Jeg fant opp denne for 15 år siden. Nå finnes den på førti steder rundt om i verden, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.