OLJE OG GASS

Fant olje ved Grønland

FANT OLJE: Cairn Energy har funnet olje utenfor Grønland. De kaller funnet lovende, men Greenpeace mener dette er en svart dag for Grønland.
FANT OLJE: Cairn Energy har funnet olje utenfor Grønland. De kaller funnet lovende, men Greenpeace mener dette er en svart dag for Grønland. Bilde: Will Rose, Greenpeace
Kjetil Malkenes Hovland
21. sep. 2010 - 12:17

Det skotske oljeselskapet Cairn Energy opplyste i dag tidlig at de har funnet olje utenfor Grønland.

Det skal være lovende forekomster i brønnen Alpha-1S1 utenfor Vest-Grønland.

– Olje- og gassforekomsten bekrefter at det er et fungerende oljesystem i bassenget, og det er ekstremt oppmuntrende i dette meget tidlige stadiet av våre undersøkelser, sier Cairn-sjef Bill Gammel på selskapets nettsider.

Les også: Mulig gassfunn ved Grønland

Bakgrunn: Grønland får olje-svaret

Investere 1 milliard dollar

Det er bare noen uker siden Cairn Energy gjorde et gassfunn i et annet felt utenfor Grønland. Selskapet har lovet å investere en milliard dollar på Grønland.

Miljøvernere har protestert mot rushet mot nordområdene. Greenpeace klatret nylig om borg på Cairns leterigg: Les saken her

– Hvis dette virkelig er riktig, er det en sort nyhet som kan få fatale konsekvenser for havet omkring Grønland, Arktis og hele klodens klima, sier Jon Burgwald i Greenpeace Danmark til Danmarks Radio, som deltok i aksjonen mot Cairns borerigg.

Like stor som Nordsjøen

– Brønnene T8, Alpha og T4 er de første brønnene i Cairns leteprogram på Grønland, og det er også de første brønnene som bores i Baffin-bukta som er like stor som Nordsjøen, sier Gammel.

Les flere detaljer om oljefunnet hos Cairn Energy

Burgwald frykter en oljekatastrofe

– Vi må forby all ny lete- og oljeboring til havs. Hvis den globale temperaturstigningen skal holdes under to grader, som det meste av verden er enige om er et absolutt maksimum, må vi raskest mulig kvitte oss med olje, kull og gass, sier Burgwald.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.