NATURVITENSKAP

Fant ny planet

Atle Abelsen
30. juli 2005 - 15:32

Objektet har fått den prosaiske betegnelsen 2003 UB313 og befinner seg pr. i dag hele 97 astronomiske enheter (avstanden mellom Jorda og Sola) ute i verdensrommet.

Pluto ligger til sammenlikning på rundt 30–50 astronomiske enheter, avhengig av den elliptiske banen.

Selv om astronomene ikke greier å bestemme størrelsen, er 2003 UB313 ganske sikkert betydelig større enn Pluto. Ingen har nemlig sett overflaten, bare lyset som reflekteres fra den.

Hvis planeten har en mørk overflate, reflekterer den mindre lys, mens om den er hvit, reflekteres det mye lys. Selv om overflaten hadde vært skinnende blank, og alt lyset i teorien hadde blitt reflektert, tilsier lysstyrken at den er større enn Pluto.

Skråplan

2003 UB313 befinner seg helt ute i det såkalte Kuiperbeltet, som også Pluto regnes som en del av. Objektet har sannsynligvis en langstrakt bane, som Pluto, og heller 44 grader på planet de øvrige planetene – unntatt Pluto – ligger i. Plutos bane heller på sin side 17 grader på planetplanet.

Etter lengre tids strid i de astronomiske foraer har omsider Pluto gjenvunnet sin status som "planet", av historiske årsaker. Den Internasjonale Astronomiske Union skal nå ta stilling til hvilken status og hvilket navn 2993 UB313 skal få.

I 2004 oppdaget astronomene enda et obket, Sedna, ute i Kuiperbeltet. Det er nesten like stort som Pluto, rundt 1500 km i omkrets (Pluto er rundt 2200 km i diamater), men astronomene bestemte seg for ikke å gradere den til en planet.

Det kan bli vanskelig å unngå med 2003 UB313, dens størrelse tatt i betraktning.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.