KRAFT

Fant ny lekkasje på Fukushima-kraftverket

Radioaktivt regnvann rant ut i havet.

Radioaktivt regnvann har rent fra et tak og ut i sjøen ved det ødelagte kjernekraftverket Fukushima Daiichi.
Radioaktivt regnvann har rent fra et tak og ut i sjøen ved det ødelagte kjernekraftverket Fukushima Daiichi. Bilde: KYODO
Øyvind LieØyvind LieJournalist
25. feb. 2015 - 08:15

Operatøren av det ødelagte kjernekraftverket Fukushima Daiichi, Tepco, har funnet en dam med svært radioaktivt vann på toppen av en av kraftverkets bygninger. Selskapet opplyste tirsdag at vannet sannsynligvis har lekket ut i sjøen da det har regnet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Selskapet har siden i fjor vår vært klar over at radioaktiviteten i vannet som renner ut fra kraftverket øker når det regner, men det er først nå at kilden til radioaktiviteten er klarlagt.

Fjernes i mars

Det er imidlertid ikke snakk om store utslippsøkninger, understreker en talsmann for kraftverket. Det antas at grus og blokker på toppen av bygningene er kilden til radioaktiviteten, og Tepco planlegger å fjerne dem i slutten av mars.

Regnvann fra et av hjørnene på taket inneholdt 23.000 bequerel per liter med cesium 137, mer enn ti ganger så høyt strålenivå som vann tatt fra andre deler av taket, ifølge selskapet.

Tre av de seks reaktorene smeltet ned og en fjerde ble ødelagt etter tsunamien i mars 2011.

Tepco har anslått at det vil ta 30-40 år å rydde opp, men det kan være et altfor optimistisk anslag, skriver Economist.

Les også: 700.000 Hafslund-kunder skal få strømmålere fra Aidon

Utvikler robot

I den første reaktoren er det 100 tonn med smeltet brensel. En robot må utvikles for å fjernet det. I oktober i fjor ble starten på fjerningen av brenselet utsatt i fem år, til 2025.

Samtidig pumpes det vann på for å hindre at smeltet uran på bunnen av reaktor 1, 2 og 3 overopphetes.

Et rensesystem tar hånd om vannet. Men det lagres i store tanker, og det er nå kommet hele 370.000 tonn forurenset vann. Selv om den verste radioaktiviteten er filtrert ut, vil Tepco møte enorm motstand med planer å dumpe vannet i Stillehavet.

Les også: Lederen for FNs klimapanel trekker seg

Fryser ned bakken

Tepco forsøker også å fryse bakken i en enorm ring rund de fire ødelagte reaktorene for å hindre at radioaktiviteten spres til grunnvannet og ut i sjøen. Arbeidere har gravet enorme hull og fylt dem med kjølevæske.

I mai skal væsken fryses helt ned til -40ºC. Det er ifølge Economist ikke klart om dette vil kunne motstå et stort jordskjelv eller den stekende sommervarmen.

Kostnadene for alt dette er enorme, men høyst usikker. Men for Tepco går det paradoksalt nok bra økonomisk. Takket være hjelp fra myndighetene tror selskapet at de vil klare å gå med overskudd i år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.