OLJE OG GASS

Fant gass i Skalle

Lundin og partnerne Det norske og Spring Energy har gjort et gassfunn på Skalle-prospektet i Barentshavet.
Lundin og partnerne Det norske og Spring Energy har gjort et gassfunn på Skalle-prospektet i Barentshavet. Bilde: StatoilHydro
Ole K. Helgesen, Maiken ReeOle K. Helgesen, Maiken Ree
8. juli 2011 - 10:38

Det var knyttet store forventninger til Lundins Skalle-prospekt i Barentshavet.

I dag kom resultatene, og Oljedirektoratet (OD) konkluderer med at størrelsen på funnet er mellom 2,5 og 8 milliarder standard kubikkmeter (Sm3) utvinnbar gass.

Lundin opererte med et estimat på 250 millioner fat oljeekvivalenter. Selskapet er også tydelige på at de helst ønsker seg olje.

Kan gå til Snøvhit

– Det hender ofte at man leter etter olje og finner gass. Men finner man nok gass kan det være en verdi i det dersom man har Statoil og Melkøya i området, sier Lundin-direktør Torstein Sanness til Teknisk Ukeblad.

Funnet ligger omtrent 25 kilometer nord for Snøhvitfeltet, og skal ha gode reservoarkvaliteter.

Statoil vurderer å bygge ut et Tog 2 på Snøhvit-feltet, men trenger mer gass for å rettferdiggjøre en eventuell utbygging.

Godt potensial

Sanness har tro på at området rundt Skalle kan vise seg å være større enn antatt.

– Det er fortsatt et godt potensial i dette området. Vi synes dette er veldig gøy, særlig med plasseringen av reservoaret mellom Skrugard og Snøhvit. Det er ingen grunn til å deppe på en fredag, sier Sanness.

Torstein Sanness, Lundin Norway
Skalle viste seg å inneholde mellom 2,5 og 8 milliarder Sm3 gas. Torstein Sanness ser ingen grunn til å deppe. Maiken Ree

Kan være større

På tross av at det foreløpige estimatet på Skalle-funnet er relativt lite, mener seniorgeolog Jan-Terje Johansen i Oljedirektoratet resultatet er svært oppløftende.

– Alt er positivt foreløpig, reservoaregenskapene er gode og det er funnet gass i tre separate soner. At tallene ikke er så høye, skyldes at de bare er basert på denne ene brønnen. Reservoarer er oppsprukket av forkastninger, og derfor kan vi ikke si noe om hvordan det er i de andre segmentene. Men hvis det er like bra i hele prospektet kan funnet bli betydelig større enn de estimatene vi går ut med nå, sier Johansen til Teknisk Ukeblad.

Les også: Gjennombrudd på Skrugard

Tre funn i fire brønner

Han sier funnet er positivt for Barentshavet som petroleumsprovins.

– I år er det gjort funn på Skrugard, Norvarg og Skalle. Tre funn på fire brønner. Dette viser at det finnes gode muligheter for funn i denne regionen på tross av det har vært en del lekkasjer på grunn av landheving og erosjon.

Les også: Gassfunn i Barentshavet

Avgrensning neste

Ifølge Johansen visste man på forhånd at det var nødvendig med flere brønner for å få oversikt over hele prospektet fordi man kjente til at det var forkastninger som delte opp reservoaret.

Funnbrønnen, 7120/2-3 S påviste gass i tre separate soner; en 95 meter kolonne i Kolmuleformasjonen, i Knurrformasjonen og gass i Støformasjonen. Nå vurderes en avgrensing av funnet.

– For å finne ut om funnet er kommersielt må vi påvise mer gass. Da må vi bore flere brønner, sier Sanness. Partnerne i lisensen vil ta et valg om å gå videre med avgrensning innen utgangen av året.

Les også: Oljen kan ha lekket ut av delelinjeområdet

Komplisert geologi

Barentshavet har vært et komplisert område for oljeselskapene, med flere tørre brønner i området. Området har vært hevet opp og ned under de siste istidene og store mengder sedimenter ble skrapt vekk av isen. Dermed utvidet gassen seg, og oljen ble pumpet ut av reservoarene.

– Det som ofte har vært problemet er at man har funnet olje og trodd at det var produserbart. Så viser det seg at reservoaret ikke har flømningsegenskaper, og hydrokarbonene har migrert på veien. Slik er det ikke på Skalle, sier Sanness.

Les også: 3000 kilometer rør er lønnsomt

Brønn 7120/2-3S ble boret av boreinnretningen Transocean Leader, som etterpå skal til Nordsjøen for å bore undersøkelsesbrønn 16/2-8, der Statoil Petroleum AS er operatør.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.