PRODUKSJON

Fant evangelisten Lukas

16. okt. 2001 - 12:18

Kristne har i mange hundre år trodd at levningene etter en mann som er oppbevart i ei kirke i byen Padua i Italia stammer etter St. Lukas, som skal ha skrevet det tredje evangeliet i Det nye testamentet. DNA-prøver av tennene som er utført av forskere ved universitetet i Ferrara plasserer opphavet til Syria.

Etter legendene skal Lukas være født i den syriske byen Antioch rundt år 70 etter Kristi fødsel, og han døde i greske Thebes 84 år seinere. Kroppen skal så være ført til Konstantinopel, nå Istanbul, rundt år 300 før den ble transportert til Padua rundt 1100.

Biskopen i Padua ba professor Guido Barbujani ved universitetet i Ferrara om han kunne hjelpe til med å fastslå opprinnelsen til levningene, for å stoppe de århundrelange spekulasjonene eller bekrefte at relikviene faktisk er hellige.

Barbujani fikk tillatelse til å fjerne to tenner fra skjelettet. Karbondatering viser at mannen døde mellom år 72 og år 416.

Universitetet i Ferrara har samarbeidet med universitetene i Roma, Firenze og Geneve om å samle inn DNA-materiale fra Hellas, Tyrkia og Syria. De sammeliknet individenes DNA i mitokondriene, som er en bestanddel i alle cellene i kroppen.

Konklusjonen er klar: Prøvene utelukker at mannen kommer fra Italia eller Hellas. Ham kan ha sin opprinnelse i Tyrkia, mnen det er tre ganger så sannsynlig at han faktisk kommer fra Syria.

Dermed mener millioner av katolikker verden over at de har fått den bekreftelsen de har håpet på.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.