KRAFT

Fanger svenske CO2-utslipp

NHO rasler med sablene og krever refusjon av NOx-avgiften og at regjeringen blir med på et NOx-fond som alternativ til NOx-avgiften de vil kreve inn.
NHO rasler med sablene og krever refusjon av NOx-avgiften og at regjeringen blir med på et NOx-fond som alternativ til NOx-avgiften de vil kreve inn. Bilde: Colourbox.com
Jannicke Nilsen
11. juni 2007 - 08:30

Dersom CO2-rensing kan sammenlignes med et månelandingsprosjekt, er det norske firmaet Sargas snart klar for «lift off» med sin prøverakett, skriver Aftenposten.

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet om renseplanene.

REC-gründer Alf Bjørseth har allerede sikret seg aksjer i firmaet.

Norsk demo

- Med dette anlegget skal vi fjerne 95 prosent av karbondioksidet, sier Claes Nygren, Sargas prosjektleder ved kraftverket.

Värtaverket er fra 1989 og ligger to kilometer fra Stockholm sentrum og er det eneste kraftverket i Sverige som fyres med kull. Hvert år brenner kraftverket 250 000 tonn kull, som kommer med skip og lastes rett inn i et underjordisk lager.

Foreløpig har Sargas installert et forrenseranlegg som fjerner partikler og andre uhumskheter fra avgassen. En innretning fra et norsk verksted, blant annet med isolerte, aluminiumskledde rør; måleinstrumenter, ventilhjul og filtre. Ut fra denne kommer en gass som nesten utelukkende består av nitrogen, CO2 og vanndamp.

Fullskala rensing

Maskinen som skal skille karbondioksid fra gassen er under produksjon i Norge og skal installeres i sommer.

Til høsten vil testresultatene være klare. Prosjektet har et budsjett på 30 millioner kroner som Sargas selv finansierer.

- Hvis beslutningen ble tatt raskt nok, kunne man tenke seg fullskala rensing i Stockholm i slutten av 2008 eller begynnelsen av 2009. Det forutsetter at mottagerapparatet, for eksempel skipning av CO2 til oljefelt i Nordsjøen, og det må staten og/eller oljeselskapene lage. I tillegg kreves det et incentivsystem som gjør dette lønnsomt for kraftverket, sier daglig leder Henrik Fleischer i Sargas til Aftenposten .

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Har troen

REC-gründer Alf Bjørseth har kjøpt 1 million aksjer i Sargas, rundt 7,7 prosent av aksjene i selskapet.

- Jeg synes det ser ut til å være en interessant løsning for rensing av CO2, som er et alvorlig problem jeg gjerne vil være med å løse, sier Bjørseth til avisen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.