NYETEKNOLOGIER

Fanger forbrytere i garnet

X-Net får en flyktende bil til å stanse i løpet av noen meter, maks 75, ifølge det britiske selskapet bak oppfinnelsen.
X-Net får en flyktende bil til å stanse i løpet av noen meter, maks 75, ifølge det britiske selskapet bak oppfinnelsen. Bilde: QinetiQ
Tore Stensvold
17. apr. 2007 - 07:19

Forbrytere og terrorister på full fart i bil kan stanses trygt med et spesielt nett.

Et relativt lite og enkelt nett legges ut over kjørebanen og snurrer seg rundt dekk og aksling på den flyktende bilen.

Piggdekk

Pigger i nettet sørge for at dekkene punkterer. Etter maks 75 meter er bilen brakt til stans, ifølge QinetiQ, Storbritannias største, uavhengige teknologi- og forskningsselskap.

Forbryterfangsten sikres med nettet med det mystiske navnet X-Net.

Kniv

I og med at nettet vikler seg rundt dekke og akslingen, vil bilen etter en stund stå bom fast og skal være umulig å kjøre. Nettet er lett og samtidig veldig sterkt.

Til tross for styrken, kan nette lett kuttes opp med kniv og frigjøre bilen.QinetiQ påpeker at samfunnet kan spares for store kostnader med nettet.

Sparer samfunnet

Hvert år ødelegges store verdier når biltyver kolliderer og ramponerer både den stjålne bilen og andres kjøretøy og annet under flukt.

Selskapet ser også et stort potensial i områder der frykten for terrorister med biler fylt av sprengstoff er stor. Kontrollposter kan ha nytte av slike nett.

Supersterkt

X-Net er laget av Dyneema, som er supersterkt polyetylen, som også brukes til fiskegarn og fortøyninger for supertankere, melder London press Service.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.