IT

Falske ID-er slettes ikke

I firmaregisteret i Brønnøysund står fortsatt falske navn som eiere av firmaer.
I firmaregisteret i Brønnøysund står fortsatt falske navn som eiere av firmaer. Bilde: Dag Yngve Dahle

Selv i tilfeller der det blir avslørt at falske navn og personnumre er blitt benyttet, blir ikke navnene fjernet fra registrene.

Finnes ikke

Aftenposten har funnet 40 falske identiteter som er avslørt og som fortsatt likevel er registrert i Det sentrale folkeregisteret (DSF).

Disse personene finnes ikke i virkeligheten. Men navnene er tilsynelatende i bruk. Heller ikke i firmaregisteret i Brønnøysund er de falske identitetene slettet, og falske navn står fortsatt som eiere av firmaer.

Krever opprydding

En av instansene som baserer seg på opplysninger fra DSF, er Førerkortregisteret i Vegdirektoratet.

– Vi har forutsatt at Folkeregisteret er til å stole på. Den oppfatningen må vi nok revidere. Samtidig er det klart at vi ikke har noe annet å forholde oss til. Vi kan ikke etterforske sakene på egen hånd. Her må samfunnet rydde opp i feil, sier seksjonssjef Jan Edvard Isachsen.

Samme svar finnes i Brønnøysundregistrene. Underdirektør Sverre Hovland sier at DSF er grunnlag for opplysninger i deres egne registre.

– Vi er helt avhengige av at dataene der er korrekte. Dette er uheldig, sier Hovland.

Vil vurdere

Skattedirektoratet har ansvaret for DSF. Underdirektør Harald Hammer innrømmer rutinesvikt.

– Dette er svært uheldig, og det sier seg selv at dette får store konsekvenser for alle som henter opplysninger fra Det sentrale folkeregister, sier han.

Hammer vil nå vurdere behovet for sentrale meldingsrutiner for eksempel via Justisdepartementet for å kunne oppdage slike tilfeller. (©NTB)

Les mer om: