IT

Falsk alarm om nødnettet

Flere nettmedier tolket ny utgiftsbokføring i revidert nasjonalbudsjett som dramatisk ny utsettelse av nødnett-prosjektet.

15. mai 2012 - 11:09

Dette er Nødnett:

Nødnettet baseres på teknologien Tetra (TErrestrial Trunked RAdio) og infrastruktur fra Motorola, utviklet spesielt for nødkommunikasjon og brukt i mange land.

Selve infrastrukturen minner om offentlige nett:

Kjernenettet: «Intelligensen»i nettverket, består av kraftige datamaskiner og bruker IP-basert infrastruktur.

Transmisjonsnettet: Transporterer data mellom kjernenett, radionettverket og andre tilkoblingspunkter. Består av telelinjer med høy kapasitet.

Radionettverket: Besørger innen- og utendørsdekning, består av basestasjoner med antenner i master, på bygninger og i en del tunneler.Radioterminalene

 • Mindre enn i de gamle analoge sambandene.
 • Identiteten kontrolleres for å hindre uautorisert bruk.
 • Fleksibilitet i oppsett av samtalegrupper.
 • Kan brukes som Walkie-Talkie utenfor dekning.
 • Eget utstyr for motorsykkel, snøscooter, båt, spaning og eksplosjonsfarlig miljø.
 • Bakgrunnsstøy dempes


Kommunikasjonssentralene

 • Skjermbasert betjening
 • Radio- og telefonhenvendelser betjenes fra samme utstyr
 • Radiobrukere blir identifisert
 • Mulig å lytte til andre operatører
 • Telefonkatalog og hurtigoppringing


Utbygging

 • Fase 0: Politidistriktene Østfold, Follo, Oslo, Romerike, Aske og Bærum samt Søndre Buskerud. Deretter ble prosjektet evaluert, og videre utbygging etter en tid vedtatt i Stortinget.
Planer for videre utbygging:

 • Fase 1: Hedmark, Oppland
 • Fase 2: Nordre Buskerud, Vestfold, Telemark, Agder
 • Fase 3: Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane
 • Fase 4: Møre og Romsdal, Trøndelag
 • Fase 5: Nordland, Troms, Finnmark

Politifolk, ambulansemedarbeidere og brannmannskaper over hele landet satte morgenkaffen i vrangstrupen da flere nettaviser i morges meldte (og viser ingen påfallende interesse av å presisere inntrykket, men det er en annen sak) at utbyggingen av det digitale nødnettet er utsatt med nye to år.

En utsettelse av den nasjonale utbyggingen ville i så fall føyd seg pent inn i rekken av utallige utsettelser i prosjektet, som etter opprinnelige planer skulle vært sluttført med riksdekkende kapasitet allerede i januar 2010.

Bakgrunn for forsinkelsene: Tidsnød-nettet

Halve direktoratet tenker på å slutte: Nødrop fra nødnettet 

Kanskje er det derfor også til å forstå at sjokkerte opposisjonspolitikere krever justisministeren på teppet, kaller den ytterligere utsettelsen en skandale og at indignasjonen over myndighetenes nedprioritering av nødetatene raser på Twitter.

Bokføring

Nødnettet har tatt uholdbart lang tid (vi har vel neppe sett den siste forsinkelsen ennå heller), og den bedrøvelige historien bak noe av dét kan spesielt interesserte lesere leke seg med i de to øverste lenkene i denne saken.

Problemet er bare at den "nye" tidsplanen det refereres til og rases over i dag (utgangen av 2015) lå til grunn allerede i Stortingsproposisjon 100 om utbyggingen av nødnett – fra sommeren 2011, altså et grunnleggende premiss da den formelle beslutningen om riksdekkende utbygging ble tatt av de samme rasende politikerne på Stortinget.

Mye tyder dessuten på at de mest vokale kritikerne i dag har vært klar over 2015-fristen så sent som for noen uker siden.

Komplett nødnett for 4,7 mrd 

– Vi trenger mer nødnett 

Et annet viktig grunnlag for dagens harme er at utgiftene til prosjektet kuttes med 1,3 milliarder på 2012-budsjettet.

Dette er i og for seg riktig for 2012 isolert, men representerer ikke noe reelt kutt i prosjektmidlene og skyldes snarere at Finansdepartementet har ryddet opp og oppdatert bokføringen.

– På grunn av at milepæler er flyttet, må penger flyttes også i budsjettet. Det er ikke mer dramatisk enn som så, sier direktør Tor Helge Lyngstøl i Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) på telefon fra Dubai.

Framdrift som planlagt

Kontraktsanavsarlig i DNK, Nina Myren, utdyper:

– Målsetningen om nasjonal utrulling av nødnett i løpet av 2015 er et resultat av en anbefaling fra eksterne kvalitetssikrere i forbindelse med forarbeidene til Stortingsproposisjon 100, som Stortinget ble gjort kjent med sommeren 2011. Dette rådet ble tatt til følge, sier hun.

Les også:

Nødnett i luften 

Designer for ekstrembrukerne

Det er altså ikke noe snakk om noen endret framdriftsplan eller budsjettkutt.

– Det er naturlig når man strekker på tidsplanen, at bevilgningene justeres tilsvarende. Det står i hvert fall skrevet i panna på alle som jobber med prosjektet her i DNK at 2015 er målsetningen, og slik har det vært ei stund allerede, sier Myren.

Mer om nødnettet:

Samarbeider om mobilnettet etter kjempestormen 

Norkring vant den nye digitale radiofrekvensen 

Løsningen telegigantene ikke vil ha

– Kraftselskapene bør bruke nødnettet

– Nødnettet fungerte for dårlig

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.