ARBEIDSLIV

Fallulykkene florerer

Resultatene fra Arbeidstilsynets aksjon for å hindre flere fallulykker på norske byggeplasser viser svært lite oppløftende resultater.

Forrige ukes aksjon omfattet inspeksjon av 114 byggeplasser og i tillegg fikk 219 virksomheter såkalt tilsyn. Hele 46% av virksomhetene ble pålagt å utbedre ett eller flere forhold relatert til arbeid i høyden.

Denne gangen ble også 27% av virksomhetene stanset på grunn av dårlig sikring - flere enn ved aksjonen i juni.

Aksjonen ble gjennomført i perioden 1.-5. september 2003.

Til tross for at Arbeidstilsynet har hatt særlig fokus på byggebransjen og fallulykker siden den første aksjonen som ble gjennomført i juni, er det ingen bedring å spore. Men det er ikke bare sikring mot fallskader som svikter på norske byggeplasser. Arbeidstilsynets undersøkelse viser at over en tredel av byggeplassene mangler tilfredsstillende HMS-planer.

Bygge- og anleggsbransjen er en av bransjene som får oftest tilsyn og som har de mest konkrete forskriftene å forholde seg til. Derfor mener Mathisen det er ekstra beklagelig at bransjen ikke klarer å oppfylle akseptabelt sikkerhetsnivå.

Arbeidstilsynet ønsker nå å få partene i bransjen i tale slik at de sammen kan bedre den negative trenden. Nå varsler prosjektleder Ingvild G. Mathisen at Arbeidstilsynet vil vurdere andre virkemidler for å heve sikkerhetsnivået i bransjen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.