OLJE OG GASS

Fallet kommer i 2010

Margareth Øvrum i StatoilHydro sier bunnen trolig ikke er nådd.
Margareth Øvrum i StatoilHydro sier bunnen trolig ikke er nådd. Bilde: Scanpix
Ole K. Helgesen
25. feb. 2009 - 14:30

BERGEN: Øvrum sier den industrielle risikoen har blitt mye høyere på grunn av oljeprisfallet, men StatoilHydro.

Lavere oljepris fører til at inntektene stuper, mens kostnadene høye. Og tilgangen på penger er begrenset. Dette vil trolig vare en stund, og jeg tror heller ikke vi ennå har sett hvor ille dette vil bli.

Utsetter prosjekter

– Dette preger selvsagt aktiviteten vår fremover, men vi er godt rustet med fleksibilitet i porteføljen vår, sier Øvrum til Teknisk Ukeblad.

Hun understreker at kortsiktig turbulens ikke preger selskapets langsiktige planer.

– Noen prosjekter vil settes på vent, noen går sin gang og noen vil ikke bli realisert. Enkelte avanserte prosjekter for økt oljeutvinning (EOR) kan for eksempel bli for dyre med det kostnadsbildet vi har i dag.

Ifølge Øvrum jobber StatoilHydro intenst for å redusere kostnadene internt.

– Det samme forventer vi at leverandørene gjør, sier hun.– Mindre funn i fare

Jarand Rystad, administrerende direktør i Rystad Energy, tror StatoilHydro vil skyve på utbyggingen av en del av de mindre funnene som er under evaluering.

Han nevner blant annet Gudrun, Hild, Dagny og Tommeliten.

Rystad forventer at finanskrisen vil føre til at det produseres 2 - 300 000 færre fat på norsk sokkel i 2018 enn dersom verden ikke var i en finanskrise.

– Jeg tror ikke det blir noe særlig nedgang i år, men i 2010 vil trolig investeringene falle med 15 til 20 prosent. Og investeringsnivået vil trolig ligge der i en periode, sa han på StatoilHydros energiseminar på onsdag.

Leverandørene rammes

Rystad sier dette vil ramme den norske leverandørindustrien hardt, men at leverandørindustrien i Norge står sterkt rustet.

– Det norske miljøet har god kompetanse på de områdene som vil oppleve sterkest vekst, som for eksempel undervannsteknologi og seismikk.

Rystad forventer at oljeprisen vil ta seg opp igjen 6 til 36 måneder etter at den har nådd bunnen. Dette har han kommet fram til ved å analysere historiske data.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.