NETTARKIV

Faktaboks: OOXML-striden

Leif Hamnes
10. apr. 2008 - 12:37

* Office Open XML (ofte kalt OOXML eller Open XML) er et XML-basert filformat, utviklet av Microsoft for kontorpakken Office 2007.

* Microsoft overlot i 2005 kodedokumentasjonen for OOXML til det private standardiseringsorganet Ecma International, som godkjente den som dokumentstandard i desember 2006. Den ble så sendt videre til International Standardization Organization (ISO) og International Electrotechnical Commission (IEC).

* OOXML fikk ikke tilstrekkelig støtte fra ISOs medlemsland (to tredels flertall) til å bli godkjent under en avstemming i februar 2007.

* Norge, gjennom Standard Norge, var blant landene som ga et såkalt betinget nei - nei med kommentarer - til OOXML.

* 28. mars i år konkluderte Standard Norge med at de norske innvendingene var godt nok fulgt opp, og anbefalte OOXML som ISO-standard. Flere andre nei-land konkluderte på samme måte, og 3. april ble OOXML godkjent i ISO med vel 75 prosent av stemmene.

* I ettertid har beskydningene haglet mot Standard Norge fra medlemmene av den rådgivende fagkomiteen, som mener deres innvendinger ble oversett. Det finnes lignende kontroverser også i andre land.

* Microsoft hevder at ODF – OpenDocument Format, som den andre standarden heter, ikke er tilstrekkelig bakoverkompatibel med eldre Office-dokumenter.

* Motstanderne hevder at OOXML er seier for Microsoft-monopolet, og at dette vil gjøre det enklere for programvaregiganten å hente ut store lisensinntekter på kontorprogrammene sine.

* Den norske regjering ved Fornyingsdepartementet vedtok i desember 2007 at statlige organer må offentliggjøre dokumenter i formatene ODF, PDF og HTML innen 1. januar 2009, mens OOXML ble satt på vent. Microsoft forventer at formatet nå også vil bli offentlig norsk standard.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.