Faktaboks: OOXML-striden

  • nettarkiv

* Office Open XML (ofte kalt OOXML eller Open XML) er et XML-basert filformat, utviklet av Microsoft for kontorpakken Office 2007.

* Microsoft overlot i 2005 kodedokumentasjonen for OOXML til det private standardiseringsorganet Ecma International, som godkjente den som dokumentstandard i desember 2006. Den ble så sendt videre til International Standardization Organization (ISO) og International Electrotechnical Commission (IEC).

* OOXML fikk ikke tilstrekkelig støtte fra ISOs medlemsland (to tredels flertall) til å bli godkjent under en avstemming i februar 2007.

* Norge, gjennom Standard Norge, var blant landene som ga et såkalt betinget nei - nei med kommentarer - til OOXML.

* 28. mars i år konkluderte Standard Norge med at de norske innvendingene var godt nok fulgt opp, og anbefalte OOXML som ISO-standard. Flere andre nei-land konkluderte på samme måte, og 3. april ble OOXML godkjent i ISO med vel 75 prosent av stemmene.

* I ettertid har beskydningene haglet mot Standard Norge fra medlemmene av den rådgivende fagkomiteen, som mener deres innvendinger ble oversett. Det finnes lignende kontroverser også i andre land.

* Microsoft hevder at ODF – OpenDocument Format, som den andre standarden heter, ikke er tilstrekkelig bakoverkompatibel med eldre Office-dokumenter.

* Motstanderne hevder at OOXML er seier for Microsoft-monopolet, og at dette vil gjøre det enklere for programvaregiganten å hente ut store lisensinntekter på kontorprogrammene sine.

* Den norske regjering ved Fornyingsdepartementet vedtok i desember 2007 at statlige organer må offentliggjøre dokumenter i formatene ODF, PDF og HTML innen 1. januar 2009, mens OOXML ble satt på vent. Microsoft forventer at formatet nå også vil bli offentlig norsk standard.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå