OLJE OG GASS

Fakta om norsk gassalg

STORE VOLUMER: Ut fra disse rørene på Kollsnes strømmer det ut nær 100 millioner Sm3 gass hver dag.
STORE VOLUMER: Ut fra disse rørene på Kollsnes strømmer det ut nær 100 millioner Sm3 gass hver dag. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
3. aug. 2010 - 14:03

Finansavisen har i dag et stort førstesideoppslag hvor det påpekes at Norge taper store summer, 40 milliarder kroner, på gassalget på grunn av lave gasspriser. Dette er misvisende, siden norsk gassalg i liten grad er knytttet til spotprisene i gassmarkedet.

Den norske gassen er for en stor del solgt på langtidskontrakter knyttet til oljeprisen.Statoil og Petoro

– Nær 90 prosent av alt vårt gassalg går på langtidskontrakter, bekrefter informasjonssjef Rannveig Langeland i Statoil.

Hun forteller at Statoil inntekter fra gassalget, som også omfatter gass fra Petoro (SDØE), i liten grad er påvirket av spotprisene.Høy oljepris

Olje og gassprisene i dag er gjennomgående relativt høye sammenlignet med noen få år tilbake. Mange tenker på at oljeprisen var oppe i 140 dollar fatet, mens sannheten er at denne prisen kun var en til to dager i juni 2008.

Oljeprisen passerte 100 dollar i mai samme år, mens den i gjennomsnitt holdt seg på rundt 80 dollar, som er dagens nivå.Lønnsomt

Gassprosjektene i Norge er beregnet ut fra langt lavere gasspriser enn dagens prisnivå. Snøhvit krever en gasspris på 18 øre per Sm3, mens Ormen Lange ligger noe lavere. De eldre prosjektene har enda lavere grenser.

De gassprisene som var i siste halvår av 2007 og først halvår 2008 var ikke realistiske, men kom Norge til gode. Blant annet var omsetningen av gass fra Ormen Lange så høyt at allerede etter ett år hadde feltet omsatt for like mye som hele utbyggingskostnaden.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.